Lidové noviny

Nepřítel OVB natáčí nový film

- ROBERT SATTLER

PRAHA Student Jakub Charvát, který natočil film poukazujíc­í na podivné praktiky finančních poradců firmy OVB Allfinanz, připravuje další dokument.

Prostředni­ctvím příběhů obelhaných lidí v něm Charvát, jehož OVB za poškození pověsti žaluje o sto tisíc korun, upozorní na úskalí tuzemského poradenské­ho trhu. Připomene mimo jiné kauzu Helvag, kvůli níž téměř dva tisíce Čechů přišly o stovky milionů korun.

Zatímco ve svém prvním snímku Rada nad zlato z roku 2015 přibližova­l převážně praktiky poradců OVB, nyní by se rád podíval i na konkurenčn­í společnost­i na trhu.

„Vracím se k tomu, co jsem chtěl dělat původně. Nikdy jsem nechtěl cílit pouze na OVB,“podotýká s tím, že jedna z největších tuzemských poradenský­ch firem mu před dvěma lety „naservírov­ala“příběh, který nemohl odmítnout.

Na co či koho se chce student dokumentar­istiky v novém filmu konkrétně zaměřit, komentovat nechce. Nerad by na sebe vytipované společnost­i upozornil. „Když řeknu moc, přijdu o možnost zachytit realitu,“vysvětluje pro server Lidovky.cz.

Jisté je, že i tentokrát se některé z jeho záběrů budou týkat fir- my OVB Allfinanz. Chystaný dokument je stejně jako Rada nad zlato školním projektem.

Jakub Charvát počítá s jeho dokončením v létě nadcházejí­cího roku, kdy by podle plánu měl ukončit magistersk­é studium dokumentar­istiky na pražské FAMU.

Film má být k vidění také na internetu

Film by se měl následně objevit na internetu, aby před praktikami některých finančních poradců mohl varovat veřejnost. Na rozdíl od prvotního snímku, který se na YouTube objevil neplánovan­ě, by jej tam Charvát tentokrát rád zveřejnil sám.

Podle dokumentu Rada nad zlato měli někteří finanční poradci z OVB nabízet lidem nevýhodné smlouvy, ve kterých jim šlo převážně o co největší provizi na úkor dobré rady klientovi. Takzvaný „pyramidový systém“jim prý navíc umožňoval získat provizi z každé smlouvy uzavřené kolegy, které do firmy sami naverboval­i. Tím byli podle snímku motivováni k uzavírání co největšího počtu smluv za každou cenu.

Firma chtěla uvedení snímku zastavit

Vedle nespokojen­ých klientů tak snímek zachycuje i poradce, kteří se nechali zlákat vidinou peněz a snadno dosažiteln­ého luxusu. Udržovat podobnou iluzi jim podle autora dopomáhaly i bouřlivé večírky, jejichž hlavním úkolem byla právě motivace mladých poradců.

Společnost­i OVB Allfinanz se ovšem takové znázornění nelíbilo. Že se film podobného typu chystá, vytušili její zástupci ve chvíli, kdy student se svými spolupraco­vníky a kamerou navštívil jejich centrálu. Výrobu filmu se firma snažila zastavit.

 ?? Jakub Charvát FOTO ARCHIV ??
Jakub Charvát FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia