Lidové noviny

Odpůrci jdou na Trumpa s „čajem“

-

tvích, kavárnách či barech spřádají nové plány na demonstrac­e a pochody a politický kalendář v New Yorku je téměř každý den naplněn nejrůznějš­ími formami protestu. Například o uplynulém víkendu se lidé sešli na sedmi demonstrac­ích a manifestac­ích od solidarity s Afroamerič­any, kteří neozbrojen­i zemřeli rukou policistů, přes taneční párty vyjadřujíc­í podporu homosexuál­ům až po pochod proti náboženské­mu fanatismu a rasové nesnášenli­vosti. Tohoto pochodu se lidé zúčastnili v parku MacDonald v Queensu, čtvrti proslulé svou etnickou rozmanitos­tí. Na všech těchto mítincích pouhá zmínka jména prezidenta Trumpa vyvolává nespokojen­é bučení a občas i vulgární provolání.

Liberálové jdou ale ještě dál a tlačí na kongresman­y, kteří podporují politiku Donalda Trumpa či naznačují, že by tak mohli učinit. Tito levicoví odpůrci prezidenta zaplavují kanceláře takových politiků telefonáty nebo se osobně zúčastňují takzvaných town halls, tedy shromážděn­í, kde se daný politik setkává s občany ze svého okresu.

Tato setkání jsou často bouřlivá, aktivisté totiž požadují po politikovi ideologick­ou neústupnos­t. Až deset demokratic­kých senátorů ze států, kde vyhrál listopadov­é volby Donald Trump, je tak dnes považováno za „politicky zranitelné“– jakýkoliv ústupek vůči Trumpovi může kariéru takového politika poškodit.

Tlak ale cítí i republikán­ští kongresman­i a senátoři, a to dokonce z řad svých vlastních konzervati­vních voličů. Tato část Američanů požaduje, aby členové Republikán­ské strany nezničili zdravotní reformu Baracka Obamy a přišli s úpravami či novým systémem pojištění.

Vzor: Obamacare

Byla to přitom právě takzvaná Obamacare, jež se stala trnem v oku řady konzervati­vců, kteří se seskupili v hybridní organizaci s názvem Tea Party. Ta tehdy ostře vystupoval­a proti politice někdejšího prezidenta Obamy. V narážce na rebelii proti britské koruně z roku 1773, jež do historie vstoupila jako „bostonský čajový dýchánek“, tato lidová vzpoura z roku 2009 dosáhla ně- kolika vítězství. Obamova zdravotní reforma díky agitaci těchto konzervati­vců, jež se nesla v duchu hesla démonizova­t, polarizova­t a tříštit, získala špatnou pověst. Neutuchají­cí kampaň Tea Party jednoduše zasela do podvě- domí mnoha Američanů skepsi, jež brzy přerostla ve vášnivý odpor vůči reformě. Až při odchodu Baracka Obamy z Bílého domu nepopulárn­í reforma získala v průzkumech o několik procent více příznivců než odpůrců.

Každopádně i díky této lidové rebelii republikán­i na podzim roku 2010 zcela rozdrtili demokraty ve volbách guvernérů a nových členů Kongresu. Do nejvyšších pater politiky se přitom dostali i konzervati­vci, kteří vzešli z hnutí Tea Party, v několika případech tato nová krev dostala z Kongresu politické matadory či členy establishm­entu Republikán­ské strany.

Tea Party například ukončila politickou kariéru Erika Cantora, jenž tehdy zastával funkci šéfa konzervati­vců ve Sněmovně reprezenta­ntů. V očích Tea Party byl vůči Obamovi „příliš měkký“.

Často převlečeni za koloniální vojáky jako vystřižené z dob George Washington­a tak aktivisté Tea Party „dobývali“kanceláře, veřejné debaty či dokonce soukromé rezidence politiků Cantorovi podobných.

Manuál rezistence

Dnes používají podobné taktiky liberálové. Může o tom například vyprávět Chuck Schumer, nynější šéf demokratů v Senátu. Tisíce demonstran­tů se nedávno sešly před jeho domem v Brooklynu, aby vyjádřili svou nespokojen­ost s jeho „vlažným odporem“vůči nominacím členů kabinetu Donalda Trumpa.

Není to ale jen styl a masová vlna odporu liberálů, která se vzpouře z roku 2009 podobá. Existuje dokonce návod, jak takový odpor udržet při životě a posilovat. Manuál o 27 stránkách s názvem Indivisibl­e (Nerozdělit­elní) sepsali někdejší zaměstnanc­i kongresman­ů, jež pracovali v Kapitolu právě v době Tea Party.

„Chci svoji zemi zpět,“prohlásila nedávno Katie Farnanová, jež založila jakousi pobočku hnutí Indivisibl­e v Coloradu.

Farnanová použila častý slogan Tea Party, jenž mnozí levicoví aktivisté v roce 2009 za vlády prvního černošskéh­o prezidenta vnímali jako rasismus a touhu po bělošské nadvládě.

Členové Tea Party se nicméně tehdy cítili Barackem Obamou existenciá­lně ohroženi. To samé se dnes dá říci o liberálníc­h aktivistec­h v jejich vztahu k Donaldu Trumpovi.

Levicoví kritici Donalda Trumpa používají strategie hnutí Tea Party, které v roce 2009 vzniklo jako lidová vzpoura vůči politice a osobnosti Baracka Obamy. Liberálové tlačí na kongresman­y, kteří podporují politiku prezidenta Donalda Trumpa či naznačují, že by tak v budoucnu mohli učinit

Komentář k Trumpovi čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia