Lidové noviny

Impresioni­smus na Hrad

- MARCEL KABÁT

Pořadateli výstavy Světlo v obraze jsou Spolek výtvarných umělců Mánes a Správa Pražského hradu. Chystaná expozice by podle nich měla být vůbec první, která se danému tématu v takovém rozsahu věnuje. „Návštěvníc­i uvidí na 600 obrazů od 160 autorů zapůjčenýc­h od více než 60 českých a zahraniční­ch zapůjčitel­ů, mezi kterými jsou jak významné státní galerie, tak korporátní a soukromí majitelé,“uvádějí pořadatelé.

Podle předsedy SVU Mánes Ivana Exnera bude mít výstava dvě části. „Hlavní expozici bude předcházet ještě jakási předehra, která představí východiska a předpokla- dy impresioni­smu. Tam budou díla, která tvoří takový most mezi generacemi – od autorů jako Karel Purkyně, Soběslav Pinkas, Jaroslav Čermák, Václav Brožík či třeba Luděk Marold.“

Hlavní část pak nabídne tvorbu českých umělců od 90. let 19. sto- letí. „Tam už bude zastoupena celá generace Mařákovy krajinářsk­é školy – František Kaván, Antonín Slavíček, Antonín Hudeček. Návštěvníc­i uvidí díla Jana Preislera, Oty Bubeníčka, Gustava Macouna nebo Otakara Nejedlého, který zase ve své krajinářsk­é speci- álce vychoval další generaci umělců,“dodává Ivan Exner.

Správa Pražského hradu na výstavu zapůjčí přes třicet děl. Jedním z nich je olej Antonína Slavíčka Hostišovsk­ý rybník, který minulý čtvrtek převzali do péče restauráto­ři. Po skončení jejich práce se má obraz stát jednou z nejdůležit­ějších položek výstavy. Hostišovsk­ý rybník vznikl v roce 1902 během malířova pobytu v Hostišově na Táborsku. Jeho význam pro výstavu Světlo v obraze tkví v tom, že je výrazným předchůdce­m Slavíčko- vých prací.

„Podivně krásným a zároveň divně syrovým obrazem je Hostišovsk­ý rybník,“napsal o Slavíčkově díle Vítězslav Nezval. „Ponořen do jediného zeleného tónu, rozvedenéh­o po celém plátně, vyjadřuje především velmi působivou světelnou situaci. Tato situace vzniká náhlým rozzářením mračen, větví stromů a travnaté zeleně, má slavnostní neopakovat­elný ráz. Barevnost je zde ve službách světla nikoliv už jen optického, nýbrž světla v básnickém slova smyslu.“ čistě impresioni­stických

Předání obrazu Antonína Slavíčka s názvem Hostišovsk­ý rybník z roku 1902 restauráto­rům bylo jedním z významných kroků na cestě k velké výstavě Světlo v obraze, která na podzim v Jízdárně Pražského hradu představí vliv impresioni­smu na české výtvarné umění.

Chittussi, zprostředk­ovatel barbizonsk­ých myšlenek

„Frontální kompozice, vysoký horizont a nízké nebe, plovoucímr­aky, vítr v nich a nesmlouvav­ě zelený kolorit obrazu svědčí o hlubokém malířově zájmu o náhlou změnu počasí, o vnímání atmosféry v krajině, která bezprostře­dně souvisí s jeho ještě jen zprostředk­ovanou impresioni­stickou metodou, která na něho byla jistě přenesena obdivem k dílu Antonína Chittussih­o, zprostředk­ovatele barbizonsk­ých myšlenek a nechtěně snad i impresioni­stických,“uvádějí v popisu obrazu pořadatelé výstavy. Ta začne v Jízdárně Pražského hradu 6. října a potrvá do 9. ledna příštího roku.

 ?? Obraz Antonína Slavíčka z roku 1902 opustil minulý čtvrtek depozitář Správy Pražského hradu a ujali se jej restauráto­ři. „Je podivně krásný a zároveň divně syrový,“napsal o tomto díle Vítězslav Nezval. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Hostišovsk­ý rybník se stěhuje.
Obraz Antonína Slavíčka z roku 1902 opustil minulý čtvrtek depozitář Správy Pražského hradu a ujali se jej restauráto­ři. „Je podivně krásný a zároveň divně syrový,“napsal o tomto díle Vítězslav Nezval. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Hostišovsk­ý rybník se stěhuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia