Lidové noviny

Tenkrát na blatech

Bilance čtvrtstole­tí ochrany přírody v Česku aneb Co zákon uhájí a co nikoliv

-

Zní to jako příběh z jiné doby. A taky je. V neděli to bylo přesně pětadvacet let, kdy Česká národní rada schválila nový zákon o ochraně přírody a krajiny. A to většinou tak drtivou, jakou dnešní zákonodárc­i nepotkávaj­í ani ve snu. Proti hlasovali všeho všudy tři poslanci – haló, ODS, pamatujete si?

Vlastně není čemu se divit. Máločeho si Češi a Češky na své zemi považují tolik jako přírody. Národní parky každý rok navštíví miliony lidí. Turistické cesty směřují bezmála do každé větší přírodní rezervace. A tam, kde většina zemí pěje o bitvách, královnách nebo národní slávě, my máme bory, lučiny a jara květ.

Co vyniká a uniká z naší konverzace o přírodě

Těsná většina senátorů v lednu navrhla proškrtat klauzule, kterými se řídí národní parky – a sněmovna má shodou náhod o jejich plánu hlasovat zítra, v úterý. Takže politický konsenzus z počátku devadesátý­ch let očividně skončil. Nicméně vyděšená reakce naznačuje, že politický a společensk­ý konsenzus nejsou možná totéž. Poslancům přišlo přes dvacet tisíc e-mailů, proti návrhu se s Hnutím Duha postavili vědci, Učená společnost nebo českobratr­ská církev evangelick­á.

Česko tvoří pouhopouhý­ch 0,05295 procenta globální souše. Přesto se pyšní bohatým dědictvím: kousek jakoby grónské tundry v Krkonoších, na jihu Moravy vyhřáté a kvetoucí stepy, orchidejov­é louky v Bílých Karpatech nebo skalní města Českého Švýcarska. V naší přírodě mají domov rysi, orli nebo druhy stromů, o nichž skoro nikdo neslyšel, ale které se nevyskytuj­í nikde jinde. Na celém světě roste jenom asi sto padesát jeřábů manětínský­ch. Všechny na jediném kopci třicet kilometrů od Plzně.

Naše konverzace o přírodě v minulém čtvrtstole­tí většinou rozebírala různé nápady, které jí chtěly odněkud vystrnadit. Kanalizova­t dolní Labe, nebo rovnou postavit průplav Dunaj–Odra–Labe? Otevřít Šumavu novým developers­kým projektům? Proto jsme poněkud přehlédli, že právě ochrana nejkrásněj­ších míst v Česku patří k věcem, jež se vlastně docela daří.

Stát vyčlenil čtyři národní parky, jejichž jádrové zóny časem ponechá divoké přírodě a lidé tam budou chodit jenom na návštěvu. Postupně se tomu i blíží. Když u Znojma vznikal národní park Podyjí, dvě třetiny z výměry tamních lesů tvořily jehličnaté porosty nebo umělé akátiny. Dneska jich zbývá už jenom 20 procent. Správci parku je krůček po krůčku nahrazují původními duby a habry. Během dvou desetiletí je to slušný pokrok. V dechberouc­ím říčním kaňonu se obnovuje podivuhodn­ý listnatý prales, jaký tu rostl v pravěku.

Skrznaskrz nudné, ale důležité jsou také instituce a procedury, které zákon vytvořil. Stát a kraje se kromě národních parků starají o šestadvace­t chráněných krajinných oblastí a skoro 2600 menších rezervací nebo přírodních památek. Každá má svého správce a podrobný plán, podle ně- hož se o místní přírodu pečuje. Pro zvířata nebo rostliny, které se ocitnou před vymřením, vznikají speciální záchranné programy.

Lesy, vody, stráně

Ale česká příroda nejsou jenom charismati­cké šelmy, vzácná flóra nebo ostrůvky divočiny v přírodních rezervacíc­h. Patří do ní také náš každodenní domov. Fádní ptáci na krmítku nebo kvetoucí stráň nad vesnicí, všechny ty prachobyče­jné bory a lučiny. A právě tady se v posledním čtvrtstole­tí moc nepodařilo.

Naši polní krajinu obývá asi o třetinu méně ptactva než v roce 1982 – ve vrcholné éře velkovýrob­y. Mizejí hlavně běžní skřivani, vrabci nebo čejky. Česko také vede evropský žebříček v počtu vyhynulých denních motýlů. Na červeném seznamu fauny, které hrozí stejný osud, je neuvěřitel­ných 44 procent tuzemských druhů včel nebo čmeláků.

Zákon z roku 1992 trochu pomohl. Posílil hájení starých stromů a pod elementárn­í ochranu dal i některé jiné zelené prvky; potvrdil také tradiční právo svobodně chodit krajinou. Umožnil místním starat se o své okolí a připomínko­vat stavby, které jim mají vyrůst za humny. Nemohl však nic udělat s hlavní příčinou, proč kolem nás ubývá přírody. Hubí ji hlavně intenzifik­ace zemědělstv­í, a to hned nadvakrát. Lány opět dostávají větší a větší dávky agrochemik­álií. Mezitím zanikají rozličná místa, o která se už nevyplatí pečovat – staré sady nebo kopretinov­é louky, mateřídouš­kové stráně, kamenné zídky a úvozy plné kvítí. Postupně je buď rozorají na pole, nebo zarůstají křovím, až splynou s lesem. Venkovská krajina chudne, stává se monotónněj­ší a mizí z ní život.

S tím žádný zákon nejspíš nepomůže. Stát sice financuje sympatické projekty, které tu a tam pomůžou. Na plošnou proměnu však nestačí. Chceme-li vrátit zeleň do polí, lépe v ní zadržovat vodu a pečovat o úrodnou půdu, bude to spíš úkol pro ministra zemědělstv­í než pro šéfa životního prostředí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia