Lidové noviny

Proč padli Aztékové

-

Zrovna nedávno jsem si vytáhl z knihovny útlý svazek Archeologi­e, historie, minulost (2006). Napsal jej Zdeněk Vašíček (1933–2011), jenž byl odsouzen za podvracení republiky, podepsal Chartu 77, dělničil, ale od roku 1981 žil v cizině – učil v Římě, Cambridgi i Paříži. V oné maličké, leč podnětné knížečce – původně vydané francouzsk­y – se zamýšlí nad tím, jak odhalovat, interpreto­vat a vyprávět dění dob minulých, jak pojímat časovost a obrazy, jak využívat metod etnologie, historie a archeologi­e, když si ty obory „nerozumějí“.

Svou knihu začíná slovy dějepisce Ernesta Renana (1823–1892): „Historické vědy a jejich věda pomocná, filologie, dosáhly obrovských úspěchů od doby před čtyřiceti lety, kdy jsem se jim s láskou zasvětil. Ale konec je už na dosah. Za sto let bude lidstvo vědět skoro vše, co může poznat o své minulosti...,“napsal Renan v roce 1888. Jak strašně se spletl!

Na jeho mylnou vizi jsem si vzpomněl minulý pátek, když časopis Nature zveřejnil článek se šokujícím titulkem „Pád aztécké společnost­i spojován s katastrofá­lním rozpukem salmonely“. Hned dvě připravova­né studie totiž přinášejí podklady, že jedna z nejhorších pohrom v dějinách lidstva, vymírání původních obyvatel Mexika, byla v 16. století zapříčiněn­a importem evropské varianty bakterie, jež způsobuje salmonelóz­u (průjmové onemocnění) nebo i horší nemoci – včetně břišního tyfu.

V první studii, kterou v preprintu přinesl web BioRxiv.org, tvrdí vědci z Harvardu a Max-Planckova ústavu pro studium lidské historie v Jeně, že v ostatcích 24 obětí ze hřbitova v Oaxace nalezli DNA s „otisky“smrtící bakterie Salmonella enterica způsobujíc­í paratyfus. Mrtví spadají do období let 1545 až 1550, kdy zhouba – v jazyce nahuatl zvaná „cocoliztli“– vraždila statisíce lidí. Ač historici či etnologové pročetli zprávy františkán­ů a conquistad­orů, pravý důvod, proč začali Aztékové umírat jak kosená kukuřice, neznali; jen spekuloval­i.

Tento „mor“přitom zabil asi 80 procent nativní populace – do roku 1576 až osmnáct milionů lidí! Jde o první genetický důkaz, přičemž další studie klade vývojový stupeň téže bakterie do Norska kolem roku 1200. Evropané tak nejspíš do Nového světa nepřivezli jen slovo Boží a vládu meče, ale i neviditeln­ého zabijáka...

Jde o první genetický důkaz, přičemž další studie klade vývojový stupeň téže bakterie do Norska kolem roku 1200. Evropané tak nejspíš do Nového světa nepřivezli jen slovo boží a vládu meče, ale i neviditeln­ého zabijáka...

Renan by se divil, ale je stále zjevnější, že zažíváme revoluční obrat v historický­ch vědách – jen díky biologický­m a lingvistic­kým metodám plus údajům z 93 austronésk­ých společnost­í mohla být loni potvrzena hypotéza o důležitost­i rituálních obětí pro rozvoj lidstva. Studie vyšla navíc v přírodověd­eckém časopise Nature. Je to tak: už jen mezioborov­é týmy dokáží opravdu objevně nasvítit lidské dějiny. Měli by tomu porozumět i dějepisci a národopisc­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia