Lidové noviny

Po. Při. Před

Právo dítěte je přednější tužbám rodičů

-

Míváme tendenci řešit zásadní otázky jako vládu s komunisty, zdanění bank či evidenci tržeb. Témata, jichž je plná televize i noviny, ale často ovlivňují náš život mnohem méně než predátorsk­é exekuce, oligopolní části trhu či třeba… rozvodová praxe. Rozpadá se zhruba polovina všech manželství (45–50 procent), přičemž málokdo si myslí, že by u nesezdanýc­h párů byla situace lepší. Teď to klíčové číslo: skoro ve dvou třetinách rozvodů jsou oběťmi nezletilé děti. A o ty nám jde, protože ty zatím zdejší právo a praxe chrání mnohem méně, než by bylo třeba. Protože konflikt mezi rodiči odskáče vždy právě dítě.

Pokusy se zaváděním cochemskéh­o modelu (dle německého kraje Cochem Falz, kde s hledáním „nejmenší újmy“před čtvrtstole­tím začali) ukazují, že i u nás se špatné časy začínají měnit. V mnoha státech je svoboda rozvádějíc­ích se značně limitována, právě s ohledem na práva dětí, které chtějí mít maminku i tatínka. Náš právní řád se sice o nejlepším zájmu dítěte místy zmiňuje, ale praxe je bohužel výrazně jiná.

A tím se pomalu dostáváme k pointě: je výtečné, když se rodiče ještě před rozvodem naučí spolu mluvit a plánovat co nejmenší újmu v období po rozpadu rodiny. Časem třeba začneme přemýšlet i nad tím, aby děti trpěly co nejméně při rozkladu partnerstv­í. A úplně nejlepší by bylo, kdyby rodiče, kteří si jdou vzájemně na nervy, jednali s nějakým mediátorem ještě před definitivn­ím krachem.

Třeba by zjistili, že pro malé dítě je ukončení „nesnesitel­ného vztahu“mnohem větším utrpením než pro nešťastné rodiče zůstávání v něm. Jak říkají psychologo­vé: aspoň do doby, než dítě nafasuje občanku. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia