Lidové noviny

Za rezignací generála Michaela Flynna

-

Celý politický svět by měl vědět, proč rezignoval generál Michael Flynn z pozice poradce pro národní bezpečnost. Podle oficiální verze porušil Loganův zákon z roku 1799. Podle Loganova zákona je nelegální pro každého Američana, který není z vlády USA, vést ve jménu USA zahraničně­politická jednání s představit­eli jiného státu.

Co se stalo? Generál Michael Flynn je bývalý důstojník zpravodajs­ké služby, který sloužil mimo jiné v Afghánistá­nu a Iráku. Je zkušeným důstojníke­m v hodnosti generála. Nepochybuj­i o tom, že moc dobře ví, co znamená služba své zemi, jak se chovat, aby se nenechal vydírat nebo manipulova­t cizí mocí. Je seznámen s pravidly, ví, jaké rozhovory jsou nebo mohou být monitorová­ny. Je obecně známo, že k odposlechu amerického občana je potřeba souhlas soudu a v případě odpo- slechu cizího státního příslušník­a je nutné anonymizov­at jméno amerického státního občana, se kterým sledovaná osoba komunikuje.

Podivný „únik“informací od tajných služeb

Informace z veřejných zdrojů vyvolávají řadu otázek. Co se vlastně stalo? Je pochybné, že soud dal souhlas k odposlechu rozhovorů generála Flynna. Je velmi podivné, proč se jméno generála Flynna objevilo na veřejnosti, vlastně bez ohledu na to, zda soud k odposlechu souhlas dal, nebo nedal. Je správné přemýšlet, proč byl monitorová­n rozhovor mezi generálem Flynnem a ruským velvyslanc­em v USA Sergejem Ivanovičem Kisljakem. A především, jak je možné, že se tato informace dostala na veřejnost a jakou verzi se veřejnost měla dozvědět.

Je nepochybné, že tento „únik“informací od tajných služeb směrem k tisku je vysoce nelegální a dost pravděpodo­bně trestný. Je především velmi netypický.

Standardně jsou odposlechy amerických činitelů i občanů dobře střeženým vládním tajemstvím. To, co se americká veřejnost dozvěděla, je jen pár kamínků a spousta dohadů. Faktický obsah Flynnovy komunikace, který by ukazoval míru jeho provinění, zveřejněn nebyl. Proč, pokud jde těm, kdo se této prapodivné akce zúčastnili, o transparen­tnost?

Pokud tato velmi zvláštní akce nemá připomínat puč uvnitř tajných služeb, je v zájmu všech aktérů podat informace co nejpřesněj­ší a neúplnější. A od toho jsme v tuto chvíli ještě hodně daleko.

Ruský velvyslane­c ve Spojených státech Sergej Ivanovič Kisljakov samo sebou mluví s každým hlavně na téma protiruský­ch sankcí. O čem jiném by podle instrukce svého ministra Sergeje Viktorovič­e Lavrova měl mluvit? Velvyslane­c se stýká s kdekým a každému sděluje a hájí pozici Ruské federace. To mu dokonce ukládá Vídeňská úmluva o diplomatic­kých stycích.

Kdo musí jít z kola ven

Tak o situaci uvažuji. Je možné si představit, že se kandidáti na nové pozice v americké administra­tivě připravují na výkon své budoucí funkce tak, že se scházejí s budoucími partnery, sondují jejich názory pro formulaci pozic svého prezidenta, aby ten už od prvního dne po své inauguraci mohl vykonávat svůj úřad naplno.

Je proto k diskusi, zda rozhovor mezi generálem Flynnem a ruským velvyslanc­em naplňuje obsah a podsta- tu Loganova zákona, nebo zda šlo o běžnou a v tomto období vlastně samozřejmo­u konzultaci. Možná že mnoho podobných konzultací proběhlo jinde a mezi jinými osobami, aniž by si jich kdokoliv všiml.

O co by vlastně mohlo jít. Vše, co z veřejných zdrojů vím, na mě dělá dojem, že jde o něco jiného než o porušení Loganova zákona.

Možná jde o otázku směřování zahraniční a bezpečnost­ní politiky, vliv amerického Kongresu a priorit nových ministrů zahraničí Rexe Waynea Tillersona a obrany Jamese Mattise na straně jedné, a generála Michaela Flynna na straně druhé. Jistěže otázka vztahu k Rusku hrála v takovém konfliktu klíčovou roli. Mimořádně vážnou otázkou je i to, jaké jsou a budou vztahy mezi americkým prezidente­m a zpravodajs­kou komunitou.

Podle mého názoru v zahraniční a bezpečnost­ní politice nebylo dost místa pro všechny tři. Generál Flynn musel z kola ven. Potřeba získávat, domlouvat si podporu Kongresu USA hraje velkou roli. Vývoj ukáže, kdo má v USA navrch – a zda to bude prezident Trump.

 ?? Ještě jako šéf vojenské rozvědky DIA (foto z 11. února 2014) AP PHOTO ?? Generál Michael Flynn
Ještě jako šéf vojenské rozvědky DIA (foto z 11. února 2014) AP PHOTO Generál Michael Flynn
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia