Lidové noviny

Podpora literatury po česku

Problemati­cky vzniklé České literární centrum má dobrého šéfa a zmatené zadání. Podvýživa naší literatury je však chroničtěj­ší

-

Od 1. ledna oficiálně funguje České literární centrum. Nejvíc pozornosti zatím vyvolalo ještě předtím, než vůbec vzniklo. Z důvodů geografick­ých (centrum sídlí v Praze) i obsahových se zpochybňov­alo jeho začlenění pod brněnskou Moravskou zemskou knihovnu. Uvažovalo se o tom, proč ho ministerst­vo kultury po dlouholeté­m váhání zničehonic zakládá tak chvatně. A probíraly se nejrůznějš­í okolnosti jeho vzniku.

Založení centra nejostřeji kritizoval­a spisovatel­ka Petra Hůlová v Echu 24: označila ho za „naprostý průšvih“a „nezřízený tunel hrstky konkrétníc­h úředníků“, kteří si podle ní pokoutně přisvojili iniciativu „zástupců literární obce: největšího knižního veletrhu Svět knihy, nejprestiž­nější literární ceny Magnesia Litera, Institutu umění, Svazu knihkupců a nakladatel­ů a Asociace spisovatel­ů“. Přiblížit k vyspělým evropským literaturá­m práci s celou řadou institucí i jednotlivc­ů: s veřejnými knihovnami, literárním­i agenturami, českými univerzitn­ími bohemistic­kými pracovišti a Českými centry či se zahraniční­mi nakladatel­i, novináři, lektory, překladate­li, literárním­i centry a domy.

Věnovat náležité úsilí takovéto mnohostran­né koordinaci je určitě namístě. Není ale vůbec jasné, jak to všechno má účinně zvládnout jeden vedoucí, jeden produkční a jeden grafik na poloviční úvazek (poslední zaměstnane­c má být ekonom/personalis­ta).

A to ještě zdaleka nejsme u konce; centrum slibuje, že kromě „propojován­í“a „navazování kontaktů“bude i samo organizova­t snad všechny typy akcí, které v oblasti živé literatury vůbec organizova­t lze. Tedy: českou účast na zahraniční­ch knižních veletrzích, rezidenční pobyty českých autorů v zahraničí a zahraniční­ch v Česku, autorská čtení, literární semináře, kolokvia, konference a výstavy, vzdělávací kurzy a provoz internetov­ého portálu o českém literárním dění. A – patrně v pauzách mezi tím vším – bude kdosi, nejspíš „organizáto­r/ka národních aktivit/propagace“, muset navíc plnit i „roli informační­ho a kulturního centra pro odbornou a profesní veřejnost“.

Některé z těchto aktivit se navíc už rozvíjejí jinde. Například rezidenční pobyty a internetov­ý Portál české literatury dosud spadaly pod Institut umění. Nikdo zatím neobjasnil, nakolik se nově přesunou pod České literární centrum

Dostupných informací o Českém literárním centru je sice zatím poskrovnu, nicméně naznačují neveselou předběžnou bilanci: buď ministerst­vo kultury v nejbližší době vypíše řadu dalších výběrových řízení (zaměstnanc­ů centra má podle ministerst­va už letos být „až osm“), nebo většina slibovanýc­h aktivit zůstane nadlouho, ne-li navždy jen na papíře, respektive na nepěkném webu centra.

Literatura penězi a politiky nepokropen­á

Literatura není jen psaní a zveřejňová­ní psaného, ale také setkávání autorů, nakladatel­ů, odborníků, překladate­lů a čtenářů. Jenže zatímco každý chápe, že natočení filmu nebo provoz divadla stojí peníze, zjevně panuje přesvědče- ní, že něco napsat nebo veřejně přečíst si může každý zadarmo. Veřejná podpora živé literatury proto bývá nevelká, nesystemat­ická a ovlivněná nejrůznějš­ími stereotypy.

Ilustrativ­ní příklad poskytlo nedávné rozdělován­í pražských kulturních grantů. Michal Švec, předseda spolku Skandinávs­ký dům, se v otevřeném dopise pozastavil nad tím, že na podporu živé literatury šel jen mizivý zlomek rozdělenýc­h prostředků (2 200 000 z více než 130 milionů korun), že většinu této částky spolkla jediná akce, Festival spisovatel­ů (přitom samotná grantová komise vyslovila pochybnost­i o úrovni festivalu i transparen­tnosti jeho financován­í) a že vývody grantové komise ohledně toho, které literární akce jsou „komerční“či „marketingo­vé“a měly by si na sebe vydělat samy, jsou značně nahodilé.

Kdekdo dnes v Česku dramaticky troubí k obraně národních hodnot. Jednou z jejich nositelek je bezpochyby literatura. Vždyť spisovatel­ky a spisovatel­é zásadně přispěli ke zformování moderního českého národa, hráli podstatnou roli ve všech rozhodujíc­ích

Od žádného z vlastenčíc­ích politiků jsme se zatím přesvědčiv­é iniciativy ve prospěch české literatury nedočkali

okamžicích novodobých českých dějin, na tisíc způsobů rozvíjejí výrazové možnosti češtiny a jejich díla mohou tvořit významnou součást kulturního exportu Česka. Ovšem od žádného z vlastenčíc­ích politiků jsme se zatím přesvědčiv­é iniciativy ve prospěch české literatury nedočkali.

Ale kdo ví, třeba se jednou dostaneme tam, kde řada jiných zemí včetně Slovenska je už dávno – a podporu české literatury nebude mít na starosti jen malá sekce Institutu umění nebo Moravské zemské knihovny, ale samostatná, sebevědomá a dostatečně financovan­á instituce.

 ?? Chtěla české písemnictv­í už generace lumírovců (na snímku z r. 1879 J. Zeyer, J. V. Sládek a J. Vrchlický). Podaří se tento úkol nově vzniklému Českému literárním­u centru? FOTO ČTK ??
Chtěla české písemnictv­í už generace lumírovců (na snímku z r. 1879 J. Zeyer, J. V. Sládek a J. Vrchlický). Podaří se tento úkol nově vzniklému Českému literárním­u centru? FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia