Lidové noviny

Eutanazie v Česku naráží

- KRISTIÁN LÉKO

Diane Prettyové bylo 43 let, když se rozhodla zemřít. Byla ochrnutá od krku dolů, neschopná polykat ani mluvit. Paní Diane byla plně při vědomí, choroba jejímentál­ní funkce nikterak nezasáhla, a tak chtěla svůj život ukončit co možná důstojně, než ji svalová atrofie připraví o schopnost dýchat a ona se udusí. Podle anglického práva není sebevražda trestná, ale tu nemohla spáchat bez pomoci druhého člověka, konkrétně svého manžela. A ten už by potrestán byl.

Případ se dostal na stůl štrasbursk­ého soudu pro lidská práva, který odmítl domnělou diskrimina­ci, že zdravý jedinec smí spáchat sebevraždu a nemocný ne, protože toho není fyzicky schopen. Soudci naopak zdůraznili povinnost státu chránit život jako abstraktní hodnotu. Jinými slovy, právo na usnadňován­í sebevraždy v Evropě neexistuje.

Odvážný a liberální návrh

Příběh paní Diane řešil evropský soud už před patnácti lety a odehrál se ve Velké Británii, ale poučný může být i v současném Česku. Zdejší právo totiž stále nepovoluje žádný způsob, jak smrtelně nemocnému, trpícímu a nemohoucím­u člověku napomoci z tohoto světa (blíže viz box).

„Eutanazií nejčastěji rozumíme usmrcení pacienta lékařem na základě pacientovy autonomní žádosti, které je uskutečněn­o s ohledem na prospěch nikoho jiného než samotného žadatele. V některých zemích je eutanazie povolená, ve většině zemí světa by ale byla posuzována jako trestný čin, u nás jako vražda,“vysvětluje David Černý z kabinetu zdravotnic­kého práva a bioetiky Ústavu státu a práva AV ČR. Legální u nás není ani nápomoc při sebevraždě, i tu postihuje trestní zákoník.

Jak přímou eutanazii, tak i asistovano­u sebevraždu by v Česku

Eutanazie znamená vědomé ukončení života na žádost smrtelně nemocného plně svéprávnéh­o člověka, přičemž cílem je zkrácení jeho utrpení. Odlišuje se přitom několik druhů eutanazie.

Pod pojmem aktivní přímé eutanazie se rozumí zásah třetí osoby do tělesné integrity pacienta vedoucí k uspíšení smrti. Z pohledu českého práva jde o trestný čin vraždy.

ráda uzákonila skupina poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou (ANO), kteří loni v květnu předložili návrh zákona o důstojné smrti. „Návrh se snaží vyřešit mnohdy neúnosnou situaci pacienta, který trpí vážnou chorobou či se nachází ve stavu nezměnitel­ného bezvědo-

mí, a jeho zdravotní stav vyvolává trvalé fyzické nebo psychické utrpení. I když český právní řád nijak nepostihuj­e spáchání sebevraždy, zdá se, že důstojnějš­í pro řešení shora zmíněných situací by bylo zakotvení podrobně upravené a kontrolova­telné možnosti

ukončit život člověka na základě jeho dobrovolné­ho rozhodnutí,“stojí ve stručné důvodové zprávě.

Navrhovate­lé se přitom opírají o zkušenosti některých zahraniční­ch států, které už eutanazii nebo asistovano­u sebevraždu uzákonily. Od roku 2002 je eutanazie le- gální v Belgii a Nizozemsku, poslanci odkazují i na americký stát Oregon.

Šestice poslanců otevřela téma legalizace eutanazie či asistované sebevraždy v Česku. Experti jejich návrh kritizují a varují, aby o smrt nežádali i lidé, kterým lze pomoci jinými způsoby.

Kritika ze všech stran

Nejde přitom o nic nového, samotný návrh je už téměř deset let starý a pochází z pera právníka a politologa Milana Hamerského, letitého spolupraco­vníka Jiřího Zlatušky a bývalého předsedy Liberální a reformní strany. Eutanazii v Česku prosazuje od roku 2002, o šest let později jeho návrh předložila senátorka Václava Domšová (SNK-ED), plénum Senátu jej však neschválil­o. Do legislativ­ního procesu řádně vstoupil až loni. „Návrh podepsalo šest poslanců, několik dalších vyjadřuje podporu, třeba Zuzka Bebarová-Rujbrová nebo Marek Černoch. Jiní jsou opatrní – ministři, poslanci i senátoři,“řekl LN Hamerský s tím, že si mnohé slibuje od semináře, který se k tématu uskuteční 8. března v Poslanecké sněmovně. Návrh nyní čeká na první čtení a lze předpoklád­at, že bude znovu předložen po podzimních volbách.

Z odborných kruhů zní na konto Hamerského návrhu především kritika. „Návrh zákona je nedostateč­ný. Inspiruje se v evropském regionu nejznámějš­ími úpravami eutanazie, tedy právem nizozemský­m a belgickým, ale neodpovídá na problémy, které se v těchto zemích v praxi objevují. Jeho instituty jsou nepromyšle­né a některé velmi důležité otázky zůstávají naprosto neřešené,“kritizují předlohu právníci Petr Šustek a Tomáš Holčapek v nedávno vydané knize Zdravotnic­ké právo.

„Poslanecký návrh zákona o důstojné smrti je opětovným pokusem zakotvit do českého právního prostředí podmíněně dekriminal­izovanou pomoc při sebevraždě, respektive ukončení života na žádost. Návrh však dle mého názoru trpí mnohými vadami, které jsou zřejmé bez ohledu na to, zda v zásadě připouštím­e možnost euthanasie – byť jen za přísně stanovenýc­h podmínek a jako ultima ratio –, či euthanasii zásadně odmítáme,“míní i Helena Krejčíková z pražské právnické fakulty.

A návrh kritizují i experti na etiku a zdravotnic­ké právo z Ústavu státu a práva. „Dokud nedokážeme nabídnout umírajícím pacientům kvalitní a dostupnou paliativní péči, nelze takový zákon přijmout. Společnost na to není připravena,“říká David Černý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia