Lidové noviny

Diskuse ano, legalizace ne

-

Návrh zákona o důstojné smrti, který loni předložili poslanci kolem Jiřího Zlatušky (ANO), má za cíl legalizova­t v Česku jak asistovano­u sebevraždu (samotný akt neprovede lékař, ale pacient), tak eutanazii. Obojí je dnes považováno za trestný čin.

Vzhledem ke své aktuálnost­i se problém eutanazie diskutoval na významné lékařské konferenci Colours of Sepsis, která se konala v únoru v Ostravě. Odborníci zmnoha oborů se zamýšleli nad otázkou, jestli by měla být v Česku eutanazie povolena. Většina přítomných se shodla na tom, že za současného stavu špatné dostupnost­i paliativní péče by nebyla legalizace eutanazie rozumná a zodpovědná.

Paliativní péče dokáže efektivně řešit mnoho problémů (nejen) na konci života, například různé formy utrpení, které by se mohly stát důvodem žádosti o smrt z rukou lékaře. A není-li paliativní péče široce dostupná a na odpovídají­cí úrovni, pacienti zbytečně trpí. A pokud zbytečně trpí, mohou žádat o smrt jako o jediné možné řešení situace, která má i jiné, pro ně však zatím nedostupné řešení: kvalitní paliativní péči.

Jsem proto přesvědčen, stejně jako mnozí mí kolegové lékaři, právníci a experti na etiku, že Česko na legalizaci eutanazie není připraveno. Uvědomme si, že země, se kterými nás zastánci legalizace srovnávají – Holandsko a Belgie – legalizova­ly eutanazii až po desítkách let rozsáhlé společensk­é a odborné diskuse (třebaže třeba v Holandsku se eutanazie prováděla již dříve). A co je nejdůležit­ější, v obou zemích je dostupnost a kvalita paliativní péče na nesrovnate­lně vyšší úrovni.

Nejdříve je třeba zajistit, aby pacienti zbytečně netrpěli, aby byla paliativní péče dostupná všem, a teprve poté můžeme uvažovat o legalizaci tak radikálníh­o řešení, jakým je usmrcení pacienta lékařem na jeho žádost: eutanazie.

 ?? Ústav státu a práva Akademie věd ČR ??
Ústav státu a práva Akademie věd ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia