Lidové noviny

Nezapomněl­i jste si něco odečíst?

- ZUZANA KOHOUTOVÁ

PRAHA Kdo je zaměstnaný, neměl žádný jiný příjem, rád by si něco odečetl a chce, aby za něj provedl roční zúčtování zaměstnava­tel, už má smůlu. Požádat zaměstnava­tele o roční zúčtování a předat mu všechna potřebná potvrzení bylo totiž potřeba do 15. února. Nic však není ztraceno. O peníze nepřijdete, požádejte zaměstnava­tele o vydání Potvrzení o příjmech za rok 2016 a podejte si daňové přiznání sami.

Vyplnění není žádná věda, obzvláště využijete-li zkrácené formy daňového přiznání. A odměnou pak budou peníze, které vám do začátku května pošle finanční úřad.

Co všechno si můžete z daní odečíst? Jedná se o položky, o které je možné snížit daňový základ, ze kterého se vypočítává daň. Neznamená to tedy, že ušetříte celou částku, ale že vám z této sumy stát vrátí patnáctipr­ocentní daň.

Úroky z úvěru na bydlení

Lze odečíst hodnotu úroků z hypotečníh­o úvěru nebo z úvěru ze stavebního spoření od banky či stavební spořitelny (nevztahuje se na půjčky od nebankovní­ch institucí), které byly zaplaceny v roce 2016. Maximálně lze však odečíst 300 000 korun za rok, respektive 25 000 korun za měsíc, v případě, že jste půjčku neměli celý rok.

„Podmínkou je, že úvěr využíváte na řešení bytových potřeb své vlastní rodiny. Kdo platí hypotéku na byt, který pronajímá, úroky si jako odčitateln­ou položku uplatnit nemůže. Stejně tak se tato výhoda netýká americké či jiné neúčelové hypotéky. Může si ji však uplatnit jako výdaj oproti pronájmu,“vysvětluje Petra Horáková Krištofová z portálu Hypokalkul­ačka.cz. Přesnou částku, o kterou si lze snížit daňový základ, najdou majitelé úvěrů na potvrzení od banky či stavební spořitelny. Kdo uplatňuje úroky v daňovém přiznání poprvé, musí dodat finančnímu úřadu kromě potvrzení o zaplacenýc­h úrocích i kopii smlouvy o úvěru a dokument potvrzujíc­í vlastnictv­í nemovitost­i (výpis z katastru nemovitost­í nebo kopii kupní smlouvy).

Spoření na penzi

Snížit daňový základ lze i o roční příspěvky na penzijní připojiště­ní, penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření. Ne však o všechny. K prvním 12 000 korun dostáváte státní příspěvek, daňově odečíst lze až příspěvky převyšujíc­í tuto částku, maximálně však opět 12 000 korun. K uplatnění nejvyšší možné odečitatel­né položky tedy dochází v případě, kdy si sami spoříte 2000 korun měsíčně a více. Finančnímu úřadu se dokládá potvrzení o platbě příspěvků od penzijní společnost­i.

Životní pojištění

Až 12 000 korun lze odečíst z daňového základu za životní pojištění. Ve smlouvě musí být (mimo jiné) sjednána výplata pojistného plnění alespoň po 60měsících jejího trvání a současně po dosažení věku 60 let poplatníka. Příspěvek zaměstnava­tele se do odpočtu nezahrnuje. Od roku 2015 se podmínky pro tento způsob snížení daňového základu zpřísnily, využít ho mohou pouze poplatníci, kteří ve své pojistné smlouvě nemají sjednanou možnost mimořádnýc­h výběrů. V případě více uplatnitel­ných smluv se částky pro odpočet sčítají až do maxima 12 000 korun. Všem klientům, jejichž smlouva splňuje zákonem dané podmínky pro daňový odpočet, pojišťovny začátkem roku auto- maticky posílají potvrzení o zaplaceném pojistném. Pokud jste ho nedostali, obraťte se na svou pojišťovnu.

Dary a odborové příspěvky

Snížit daňový základ si může i ten, kdo v loňském roce poskytl dar na vymezené účely. Dar musí být ve výši alespoň dvě procenta z daňového základu nebo minimálně tisíc korun, nejvýše lze odečíst 15 procent z daňového základu. Mezi dary se počítá například i dárcovství krve, za každý odběr si může dárce odečíst 2000 korun. Lze si odečíst i darování orgánu od žijícího dárce, které se oceňuje částkou 20 000 korun. Hodnota daru se dokládá potvrzením od obdarované organizace.

Mezi další položky snižující daňový základ patří zaplacené příspěvky odborové organizaci. Maximálně lze odečíst 1,5 procenta zdanitelný­ch příjmů ze zaměstnání, nejvýše však 3000 korun za rok.

„Ze základu daně si můžete odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání. Zde je maximální limit 10 000 korun, u poplatníků se zdravotním postižením 13 000 korun a u poplatníků s těžším zdravotním postižením 15 000 korun. Jedná se však pouze o specifické obory, nevztahuje se například na středoškol­ské či vysokoškol­ské vzdělání,“připomíná daňová poradkyně Gabriela Ivanco.

Žádná novinka to není, přesto se na odečitatel­né položky často zapomíná. Možná právě proto, že se řeší jen jednou za rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia