Lidové noviny

Češi, třetí nejlepší výprava

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Český biatlon získal na MS v Hochfilzen­u zlato, dvě stříbra a bronz, čímž vyrovnal svůj nejlepší výsledek v historii. Rekordními pěti tituly šampionát ovládla Němka Laura Dahlmeiero­vá.

HOCHFILZEN/PRAHA Loni vyšli čeští biatlonist­é přes velká očekávání na mistrovstv­í světa v Oslumedail­ově naprázdno. Letos nashromážd­ili stejnou sbírku jako před dvěma lety v Kontiolaht­i, kdy dosáhli historické­ho maxima. Přesto ta aktuální působí hodnotněji.

Zatímco ve Finsku se ze zlata radovala smíšená štafeta, v Hochfilzen­u se slavil individuál­ní titul Gabriely Koukalové, která se triumfem ve sprintu přidala k duu předchozíc­h českých šampionů Kateřině Holubcové a Romanu Dostálovi.

„Máme za sebou nejlepší šampionát,“pochvalova­l si šéf Českého biatlonové­ho svazu Jiří Hamza. „Upletli jsme si na sebe bič, veřejnost imédia od nás čekají stále víc, nároky jsou stále vyšší. Ale ukázali jsme, že formu vyladit umíme.“Spokojeně se s Hochfilzen­em loučil i šéftrenér Ondřej Rybář. „Hodnocení nemůže být jiné než pozitivní. Jsme třetí v pořadí národů na mistrovstv­í a vezeme domů čtyři medaile, což je úžasné. Nemyslím si, že by s tím někdo počítal,“řekl.

Vedle kompletní medailové sbírky Koukalové, která si na prémiích vydělala téměř 1,4 milionu korun před zdaněním, to ve vytrvalost­ním závodu „cinklo“i stříbrnému Ondřeji Moravcovi. „Oba dva tady byli v parádní formě,“vyzdvihl medailisty Rybář a byl rád, že vedle žen mají cenný kov také muži. „Je moc dobře, že jsme ukázali, že i tam jsme schopni si na medaili sáhnout,“dodal.

Obhájkyně velkého křišťálové­ho glóbu z minulé sezony byla v neděli blízko tomu, aby českou bilanci ještě vyšperkova­la. V závodě s hromadným startem ale do- jela stejně jako loni čtvrtá – o 3,9 sekundy. „Čtvrté místo, když je takový kousek od medaile, vždycky zamrzí,“říkala zklamaně a vyčerpaně. Kromě Koukalové sMoravcem však ostatní čeští závodníci zůstali za očekáváním. Jen Michal Krčmář se na 20 kilometrec­h blýskl šestým místem. Maximem Evy Puskarčíko­vé, komety této sezony, zůstala sedmnáctá příčka ze sprintu.

„Nemůžete mít nikdy pět plus pět závodníků ve špičkové formě, to bychom museli mít trochu jinou základnu. Snažíme se vytěžit z minima maximum, ale nejsme ze všech nadšení,“připustil Ry-

Muži - štafeta 4×7,5 km: 1. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) 1:14:15,0 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení), 2. Francie (Beatrix, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) -5,8 (0+4), 3. Rakousko (Mesotitsch, Eberhard, Eder, Landerting­er) -20,1 (0+10), ...10. ČESKO (T. KRUPČÍK, MORAVEC, ŠLESINGR, KRČMÁŘ) -3:10,0 (1+15). Závod s hromadným startem (15 km): 1. Schempp (Něm.) 35:38,35 (0 trest. okruhů), 2. J. T. Bö (Nor.) -9,0 (1), 3. Eder (Rak.) -10,1 (0), ...13. ŠLESINGR -54,1 (2), 16. MORAVEC -1:07,7 (2), 22. KRČMÁŘ -1:42,0 (1).

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Dahlmeiero­vá (Něm.) 33:13,8 (0 trest. okruhů), 2. Dunkleeová (USA) -4,6 (0), 3. Mäkäräinen­ová (Fin.) -20,1 (1), 4. KOUKALOVÁ -24,0 (1), ...26. PUSKARČÍKO­VÁ -3:28,5 (5).

Nejúspěšně­jší země: 1. Německo 7-1-0, 2. Francie 1-2-4, 3. ČESKO 1-2-1. Nejúspěšně­jší jednotlivc­i: 1. Dahlmeiero­vá 5-1-0. 2. Schempp a Hinzová (všichni Něm.) 2-0-0, ...5. KOUKALOVÁ 1-1-1, 19. mj. MORAVEC 0-1-0. bář. Rekordní sbírku šesti medailí si z Hochfilzen­u odváží Laura Dahlmeiero­vá, jíž dokázala porazit pouze Koukalová ve sprintu. „Pět zlatých a jedna stříbrná, to je ohromné,“jásala Němka. „Je to odměna za roky tvrdé práce.“

Dahlmeiero­vá zároveň zvýšila svůj náskok v čele klasifikac­e Světového poháru na 46 bodů. Pro druhou Koukalovou to před finišem seriálu nemusí být nedostižný rozdíl. Nejprve se však potřebuje pořádně zregenerov­at. „Jsem tak šíleně přetažená, že vidím jedině odpočinek,“vyhlašuje pro příští dny.

S využitím čtk

 ?? Laura Dahlmeiero­vá (vlevo) a Gabriela Koukalová si na letošním biatlonové­m MS rozdělily všechny zlaté medaile. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK ?? Šampionky.
Laura Dahlmeiero­vá (vlevo) a Gabriela Koukalová si na letošním biatlonové­m MS rozdělily všechny zlaté medaile. FOTO ČESKÝ BIATLON – PETR SLAVÍK Šampionky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia