Lidové noviny

Sparta žehlila průšvih

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PRAHA Sparta měla za cíl vyžehlit před domácími fanoušky průšvih z úvodního duelu 1. kola play off Evropské ligy v Rostovu, kde schytala výprask 0:4. To se jí ale podařilo jen částečně, Bohemians sice porazila 1:0, ale nijak nedominova­la.

Klokani byli po většinu zápasu rovnocenný­m týmem a zejména na začátku druhého poločasu mohli Jiráskem či Markovičem skórovat. Tříbodový příděl pro Spartu ale zachránil výstavní střelou z 25 metrů Aleš Čermák.

„Cítil jsem na týmu, že porážku v Rostově špatně snášíme. Po- třebovali jsme dnes vyhrát a to se podařilo,“byl rád alespoň za hubenou výhru trenér Sparty Tomáš Požár.

Ten překvapivě nasadil i Tiémoka Konatého, jenž poté, co byl po trucování kvůli možnosti přestupu vzat na milost, oslabil tým v Rostově hloupou červenou kartou. Při čtení sestav se Konaté dočkal od letenského publika bučení, každý jeho kontakt s míčem byl doprovázen pískotem.

Dalších prohřešků se však záložník z Pobřeží slonoviny vyvaroval a poté, co se na začátku druhé půle hnal do nadějného brejku, pískání ustálo. „Prosím fanoušky, abychom drželi všichni pospolu,“řekl ke Konatého situaci po zápase Požár.

Plzeňský žolík Krmenčík

Podobné problémy zdolat soupeře jako Sparta měla také vedoucí Plzeň. Jestliže bylo přáním trenéra Romana Pivarníka, aby mu k padesátiná­m, které slavil den před zápasem svého týmu s Pří- bramí, jeho svěřenci nadělili bezproblém­ovou výhru, musel být docela zklamán.

Plzeň sice měla nad posledním týmem tabulky výraznou převahu a vypracoval­a si hodně slibných šancí, před brankou ale dlouho selhávala.

Nakonec musel zasáhnout Pivarník sám – stáhl po hodině hry a třech neproměněn­ých tutovkách novou akvizici z Rakouska Andrease Ivanschitz­e a na hřiště poslal Michaela Krmenčíka.

Ten se trenérovi odvděčil a po Petrželově pasu vstřelil jedinou branku zápasu. „S Krmenčíkem jsme se bavili o tom, že je schopný přijít v průběhu a rozhodnout,“vysvětlova­l Pivarník, proč se rozhodl začít s Ivanschitz­em.

Bývalý kapitán rakouské reprezenta­ce se za promarněné příležitos­ti na sebe zlobil. „Takové šance musím proměnit. Pokud bych je dal, tak se zápas vyvíjel jinak. Věřím, že v dalším zápase takové šance proměním,“přeje si Ivanschitz, jenž na západ Čech přišel v zimě ze zámořské MLS.

Všichni tři adepti na titul vykročili do jarní části fotbalové ligy úspěšně. Plzni a Spartě stačily k výhře i nepřesvědč­ivé výkony, Slavia pokračuje v jistých vystoupení­ch z podzimu.

Výhru Slavie řídil Škoda

To Slavia si v sobotu došla pro své již třinácté vyhrané soutěžní utkání v řadě s jistotou, Jihlavu porazila 2:0. A díky tomu se dokonce ohřála na čele ligové tabulky, i když jen na dvě hodinky. Nezbrzdil ji ani problém s osvětlením, zápas v Edenu byl kvůli němu o 15 minut opožděn. „Jsem rád, že už je to za námi,“netajil přesto kouč Jaroslav Šilhavý nervozitu z potřeby dobrého vstupu do jarní části.

Děkovat může zejména Milanu Škodovi, jenž vstřelil oba góly a s deseti zásahy se v tabulce střelců dotáhl na čelo ke svému bratru Michalovi z Brna a sparťanovi Davidu Lafatovi.

Druhý Škodův gól z penalty však platit neměl, neboť Sýkora byl Štěpánkem faulován ještě před vápnem. „Rozhodčí to posoudil takhle, udělal chybu, nedá se nic dělat,“nehledal výmluvy trenér Jihlavy Michal Bílek.

 ?? (v rudém) se sice proti Bohemians 1905 neprosadil, zastoupil ho však Aleš Čermák. Sparta vyhrála 1:0. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? David Lafata
(v rudém) se sice proti Bohemians 1905 neprosadil, zastoupil ho však Aleš Čermák. Sparta vyhrála 1:0. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK David Lafata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia