Lidové noviny

Gentleman by se omluvil

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Možná ani sám nevěděl, jaký poprask svým výrokem způsobí. Miloš Zeman před dvěma lety doplatil na svou oblíbenou metodu – (své)volné nakládání s fakty. Příběh jeho vystoupení na konferenci k výročí osvobození koncentrač­ního tábora v Osvětimi Let My People Live zná dnes v Česku téměř každý. Prezident se rozhovořil o fascinaci významných intelektuá­lů nacismem. Zmínil státníka Winstona Churchilla, spisovatel­e Knuta Hamsuna a Ferdinanda Peroutku. Českého novináře, který si za německé okupace sám vytrpěl věznění v koncentrák­u, označil za autora stati Hitler je gentleman. Problém je v tom, že historici ani při bedlivém pátrání žádný takový článek v Peroutkově časopise Přítomnost nikdy nenašli.

Vnučka slavného novináře Terezie Kaslová považuje Zemanova slova za urážku památky svého předka a po hlavě státu žádá omluvu. Pronést těch pár slov by zabralo jen chvilku, Kaslová ale čeká už 755 dní. A je klidně možné, že v upocené frašce odehrávají­cí se kolem jedné „neomluvy“nakonec padne i tisícovka. Pražský městský soud totiž sice Zemanovi nařídil, aby jeho kancelář zveřejnila slova pokání, Hrad se ale obratem odvolal k Nejvyššímu soudu do Brna. Zároveň moravské soudce požádal o odklad omluvy do doby, než dovolání vyřeší.

Nejvyšší soud žádosti vyhověl. Zároveň uvedl, že k němu případ doputoval přibližně v polovině prosince a nelze odhadnout, jak dlouho bude rozhodován­í trvat. ČTK pouze upozornila, že průměrná doba, po kterou soud řeší dovolání v podobných případech, činí 200 dní. A jen pro připomenut­í: Zemanovi do konce prezidents­kého mandátu zbývá 379 dní. Ne- byl by to Hrad, aby se případ nepokusil co nejvíce protahovat a v pro sebe ideálním případě ho „ukopat na plichtu“.

Prezident o Peroutkovi řekl nejen to, že je autorem pravděpodo­bně neexistují­cího článku Hitler je gentleman, přisoudil mu také autorství výroku Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky. Badatelé však záhy dokázali, že skutečným původcem je Jan Stránský.

K výzvě Kaslové, aby se Zeman za svá nepravdivá nařčení omluvil, se přidali i někteří historici. Prezident je ale přesvědčen o své pravdě. Články prý skutečně četl. Zmínka o tom, že jeden z nich byl v Přítomnost­i otištěn „vlevo dole“, už prakticky zlidověla. Zeman také před časem vypsal stotisícov­ou odměnu pro nálezce zmíněných textů. Do pátrání v setmělých archivech se pustil i „hradní Indiana Jones“Jiří Ovčáček. Ani oddaný Zemanůvmlu­včí však neuspěl. Peroutkovu údajnou fascinaci nacismem se snažil alespoň dokázat zveřejňová­ním dalších článků, které novinář napsal v době kolem druhé světové války. Celý spor s Kaslovou je Hrad údajně připraven hnát až k Ústavnímu soudu. Alespoň se tak jednou Ovčáček vyjádřil. Mimochodem, ani kdyby soudci nakonec skutečně dali za pravdu vnučce novináře, jehož si oblíbil prezident Tomáš Garrigue Masaryk, nemusí Zeman omluvu vyslovit. Protože je prezident v tomto případě nežalovate­lný, „viníkem“je Česká republika. Kaslové by se tak vlastně omlouval stát prostředni­ctvím prezidents­ké kanceláře.

Text omluvy má obsahovat věty: „Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestuj­ící výroky omlouvá.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia