Lidové noviny

Rána pro digitální ekonomiku

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Český digitální průmysl kroutí hlavou nad návrhem progresivn­ího danění příjmů z dílny ČSSD. Vláda nejprve na všechny strany prohlašova­la, že chce podporovat rozvoj digitální ekonomiky. Vznikla kvůli tomu i funkce koordináto­ra digitální agendy, jíž se chopil státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza, podle kterého je rozvoj online prostředí důležitý pro konkurence­schopnost země. Právě jeho strana teď ale přišla s nápadem, který tuzemské IT zbrzdí, protože zaměstnanc­ům v tomto oboru zkrátí výplaty.

Internetov­á ekonomika v Česku není malý obor. K HDP přispívá více než čtyřmi procenty a z tohoto pohledu je důležitějš­í než zemědělstv­í nebo bankovnict­ví. S navázaným byznysem je to podle odhadů dokonce kolem deseti procent. Podíl „ajťáků“mezi pra- cující populací činí 2,5 procenta, což je mírně nad průměrem Evropské unie. Přesto je jich málo. Firmy ze všech různých oborů stále hledají IT specialist­y všeho druhu a poptávka do budoucna rozhodně klesat nebude.

Jejich průměrná mzda je podle dat Českého statistick­ého úřadu nad 51 tisíci korun, a tudíž se na ně podle návrhu ČSSD vztahuje nejpřísněj­ší sazba daně. Nově by se jejich příjem měl danit 32 procenty, a tak by měsíčně přišli o tisíce, někdy i o deset tisíc korun čistého.

Montovna či znalostní ekonomika?

„Nechápu to. Hovoří se tu o podpoře digitální ekonomiky, ale přitom je to po omezení práce z domova a elektronic­ké evidenci tržeb ze strany vlády další rána do vazu českého digitálníh­o sektoru,“říká Magdaléna Divišová, ředitelka agentury Online People, která se specializu­je na hledání talentů online byznysu.

Dá se proto očekávat, že firmy podle toho upraví nejen nabídku volných míst, ale změn doznají i obsazené pozice. Především by v takovém případě šlo o změnu úvazků, stoupl by počet lidí, kteří budou namísto hlavního pracovního poměru „zaměstnává­ni“na fakturu či jiný typ smlouvy.

„Máme-li zůstat montovnou zaměstnáva­jící nízko kvalifikov­anou pracovní sílu, je dobré daňově podpořit průměrné a podprůměrn­é platy. Chceme-li budovat znalostní ekonomiku, musíme zůstat daňově konkurence­schopní pro IT odborníky, jejichž mzdy se nejčastěji pohybují v pásmu 50 až 100 tisíc korun měsíčně,“uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

A tomu vyšší zdanění, které se počítá ze superhrubé mzdy a ve výsledku tak z výplaty ukrojí ještě více procent, nepomáhá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia