Lidové noviny

Šéflobbist­a ČEZ s „cejchem“ODS končí

Kdo je Ivo Hlaváč

- JAN ČERNÝ

Sloučením divizí přijde o funkci šéf regulace a vnějších vztahů Ivo Hlaváč. Zároveň dnes hlasuje dozorčí rada o jeho setrvání v představen­stvu.

PRAHA Za oranžový tým lobboval v Bruselu pro reformu trhu s emisními povolenkam­i i proti kapacitním platbám. Teď hlavní lobbista ČEZ Ivo Hlaváč, ředitel divize vnějších vztahů a regulace, v představen­stvu firmy končí. Zanikne totiž jeho místo šéfa divize a dozorčí rada dnes podle informací LN Hlaváčovo místo u stolu nejmocnějš­ích zruší.

„Je na programu určitá organizačn­í změna. Z té možná vyplyne i snížení počtu členů představen­stva o jednoho. Mluví se o Ivovi Hlaváčovi, ale nic není rozhodnuto,“řekl LN předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes. Podle zdrojů LN je ale jisté, že to bude právě Hlaváč.

Hlaváčova divize zanikne příští týden, a to sloučením s divizí nové energetiky a distribuce, kterou vede Tomáš Pleskač. „Komunikace spadne přímo pod generálníh­o ředitele. Ale to ještě vůbec není rozhodnuté. To se teprve rozhodne,“dodává Pačes.

Regulatorn­í opatření, která má Hlaváč ještě do konce února na starosti, přitom mají na hospodařen­í firmy zásadní vliv. Spekuluje se proto o důvodech, proč firma tak důležitou agendu přesou-

Od roku 2013 ředitel útvaru public affairs a člen představen­stva. Od roku 2014 šéf divize pro vnější vztahy a regulace. V minulosti již v ČEZ působil jako specialist­a na evropskou agendu.

Působil také jako první náměstek Petra Gandalovič­e (ODS) na ministerst­vech pro místní rozvoj a posléze životního prostředí.

V roce 2012 pracoval v Deloittu pro oblast energetiky.

vá. Podle ČEZ jde o efektivněj­ší řízení společnost­i.

Ještě před navléknutí­m oranžového dresu ČEZ vystupoval Hlaváč, odchovanec vlivné organizace Prahy 2, v barvách mateřské ODS. Působil jako první náměstek ministra pro místní rozvoj Petra Gandalovič­e (ODS), kterého ve stejné funkci posléze doprovázel i na ministerst­vu zemědělstv­í. V roce 2013 tak nastoupil do ČEZ s pověstí politickéh­o nominanta. A tu má částečně dodnes. „Tady se mluví o tom, že Hlaváče sem dosadila ODS,“nastiňuje pod podmínkou anonymity zdroj LN. Plánované sloučení divizí by tak muže s „cejchem“ODS připravilo o vlivnou funkci.

„Nejsem si vědom žádné chyby pana Hlaváče v jeho funkci. Nevím, zda spojovat jeho odvolání přímo s ODS, ale za jeho koncem v ČEZ vidím rozhodně důvody politické,“myslí si analytik J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, který je zároveň hlasitým kritikem šéfa ČEZ Beneše. Sám Hlaváč na otázky LN nereagoval.

Pačes podobné spekulace důrazně vylučuje. „To jméno, to jestli to bude tento konkrétní člověk, se odvíjí od jednání o organizačn­ích změnách. Rozhodně to není žádný boj o pana Hlaváče,“odmítá Pačes. V zákulisí se ovšem spekuluje. Například o případném vystřídání dalšího člena představen­stva Pavla Cyraniho. Ten je manažersky odpovědný za nevydařený přechod na nový zákaznický systém.

Naposledy ČEZ významně změnil strukturu vedení v roce 2015. Založil dva týmy – tým provozu a tým rozvoje s rozděleným­i agendami. Ani nastávajíc­í změna v organizačn­í struktuře rozhodně nebude poslední. Radikální řez nastínil sám Beneš, když hovořil o možnostech, jak plnit rozdílná očekávání akcionářů. „Buď najdeme kompromis a budeme plnit všechny dané cíle optimálně, anebo akcionáři dojdou k tomu, že je lepší jít cestou, aby se firma rozdělila,“řekl v rozhovoru s LN.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia