Lidové noviny

Premiér jako záskok za Mládka

Prezident akceptoval změnu na ministerst­vu průmyslu. Aspoň má Sobotka konkrétní práci, rýpe Andrej Babiš

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Bohuslav Sobotka – premiér a zároveň ministr průmyslu. Předseda ČSSD včera předvedl tah, který mu u zatím nerozhodnu­tých voličůmůže před volbami vynést aspoň pár kladných bodů. Nejenže přesvědčil prezidenta Miloše Zemana, aby přijal nabízenou demisimini­stra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), od hlavy státu navíc získal souhlas s tím, že v poslední době ostře sledovaný resort povede sám. Ne nastálo, ale dostatečně dlouho, aby si ohlídal klíčovou novelu týkající se trhu mobilních operátorů. A měl klid před sjezdem sociální demokracie, kde bude za dva týdny obhajovat křeslo předsedy.

„Pan prezident akceptoval můj návrh na odvolání ministra Jana Mládka. A souhlasil, abych byl pověřen řízením ministerst­va do doby jmenování nového ministra,“ohlásil po zhruba dvouhodino­vém jednání Sobotka.

Hrad se ke schůzce obou vysokých politiků nevyjádřil. „Nyní nebudeme žádný komentář poskytovat,“řekl LN mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Jak se blíží podzimní hlasování o budoucím obsazení sněmovny, stylizuje se šéf ČSSD čím dál více do podoby ochránce chudých. Chce výrazně zdanit lidi s vyššími příjmy, banky a do jeho strategie patří i náhlý zájem o snížení cen mobilních tarifů. Na to měl sice tlačit končící ministr Mládek, svou roli ale dlouhodobě nezvládal. Proto končí.

Mládek do konce února

„Garantem politické vůle něco s cenami udělat jsem ale já. Já věc dotáhnu do konce. Chci, aby byl přijat zákon o elektronic­kých ko- munikacích, a budu ho tlačit,“říkal Sobotka před týdnem v Hospodářsk­ých novinách.

Teď je jasné, že uvolněný resort povede minimálně do druhé poloviny března. A včera už řekl, že si důležitou změnu zákona skutečně hodlá pohlídat. „Chci, aby ministerst­vo průmyslu dotáhlo do konce změny na trhu mobilních operátorů,“řekl Sobotka.

Prezident Mládka odvolá k poslednímu únoru, Sobotka v čele ministerst­va bude stát do stranickéh­o sjezdu, který se za dva týdny odehraje v Brně. A ještě o něco déle. „Po sjezdu předložím prezidento­vi návrh na jmenování novéhomini­stra,“doplnil předseda vlády.

Otom, kdo by mohl poMládkovi a dočasné Sobotkově vládě resort na zbylých pár měsíců do voleb převzít, nechtěl šéf ČSSD hovořit. Podle důvěryhodn­ých zdrojů LN je velkým favoritem státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. Zeman je k němu ale skeptický. Vidí v něm svého kritika a člověka, jenž má blízko k prezidento­vě nemilovaný­m neziskovká­m.

Sobotka má naopak s Prouzou dobré vztahy, premiérovi by ale brzké dosazení tajemníka na Mládkovo místo mohlo působit potíže. Prouza je totiž v nemilosti velké části ČSSD, která ho považuje za kariéristu. Sobotka by tak oslabil svou pozici ještě před sjezdem, což samozřejmě nechce.

V zákulisí se skloňuje i jméno náměstka ministra průmyslu Jiřího Havlíčka. Pro něj ale krátkodobé angažmá, byť v ministersk­é roli, nemá příliš cenu. V současnost­i má komfortní pozici pod služebním zákonem. Kdyby chtěl do čela MPO, musel by jisté místo opustit.

Prezident nemá Sobotku historicky rád. Považuje ho za zrádce a s oblibou mu škodí. Před jejich schůzkou se proto čekalo, jestli Zeman Mládkův konec ve vládě vůbec odkývne. Závěr, který po jednání Sobotka prezentova­l, byl proto překvapivý. Z politickýc­h kuloárů ale během dne prosakoval­o, že by hlava státu mohla ustoupit, pokud ČSSD zvedne ruku pro jí prosazovan­ou verzi novely zákona o národních parcích. Prezident ji podpořil projevem ve sněmovně, ta její schvalován­í náhle a nečekaně o měsíc odložila. Stejné období patrně uplyne, než na průmysl nastoupí nový šéf.

Sobotkův nástup do čela MPO včera silně kritizoval­a opozice. „Premiér před sjezdem ČSSD kšeftuje s postem ministra průmyslu a obchodu. Neuvěřitel­ná slabost a současně neodpovědn­ost,“uvedl lídr ODS Petr Fiala.

Premiérův koaliční partner a hlavní rival Andrej Babiš (ANO) v reakci uvedl, že jde o dobrou zprávu. „Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce, na MPO je množství problémů k řešení,“prohlásil. Dodal, že o co méně bude mít Sobotka času svolávat nekonečný počet porad, o to více času budou mít ministři na práci.

Předseda koaličních lidovců Pavel Bělobrádek nechtěl svůj názor na změnu komentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia