Lidové noviny

Česko, země robotům zaslíbená

Podíl robotů vůči lidem ve výrobě je v Česku jeden z nejvyšších na světě. Robotizace pomáhá firmám řešit nedostatek zaměstnanc­ů

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Když loni přišlo Světové ekonomické fórum se studií, podle níž roboti připraví v příštích pěti letech o práci celosvětov­ě přes pět milionů lidí, mělo se obecně za to, že jde o problemati­ku Česku ještě hodně dlouho vzdálenou. Přitom ale poslední data ukazují, že Česká republika patří co do podílu robotů vůči zaměstnanc­ům ve výrobním průmyslu do první dvacítky zemí světa.

Evropská unie obecně patří mezi pionýry robotiky. Nachází se zde 65 procent zemí, které jsou v počtu robotů na deset tisíc zaměstnanc­ů nad světovým průměrem. Ten dle Mezinárodn­í federace robotiky (IFR) činí 69 robotů.

Český robotický rekord

„Nejvyšší míru růstu vykazují středo- a východoevr­opské státy. Nárůst v prodejích těchto zařízení tu byl v roce 2015 zhruba 25 procent a za rok 2016 předpoklád­áme 29 procent. Česká republika je v tomto ohledu vůbec nejlepší. Od roku 2010 do roku 2015 rostla v průměru o 40 procent ročně,“uvedl prezident IFR Joe Gemma.

S 93 roboty na deset tisíc zaměstnanc­ů je Česko 12. v Evropské unii a 19. na světě. Celkovému umístění přitom napomohl tuzemský automobilo­vý průmysl. V tomto oboru totiž na každých deset tisíc lidských pracovníků připadá 399 těch robotickýc­h. Pro srovnání, v roce 2007 bylo v českých fabrikách na deset tisíc lidí jen 26 robotů. Vše přitom nasvědčuje tomu, že trend bude pokračovat.

„Českou ekonomiku čeká růstové období. To by mělo podpořit expanzi zdejších výrobců automobilů, zabydlují se zde i čínští výrobci komponentů. Do roku 2019 by ve zdejších výrobnách mělo ročně přibýt deset až patnáct procent nových robotů, mírně nad očekávaným celosvětov­ým průměrem,“vypočítává Gemma.

Nástupu robotů přitom podle IFR nahrává i tuzemská rekordně nízká nezaměstna­nost, která byla na přelomu roku podle Eurostatu dokonce nejnižší v celé EU. Firmy proto často nemohou sehnat zaměstnanc­e, což brzdí přijímání nových zakázek a růst. Právě ro- boti by tak tento nedostatek měli pomoci vyřešit.

V Česku robota, který pracuje přímo vedle lidí na výrobní lince, jako první použila společnost ABB v Jablonci nad Nisou. YuMI, jak se stroj jmenuje, jako první svého druhu na světě nemusí na rozdíl od běžných průmyslový­ch robotů být uzavřen v bezpečnost­ní kleci. Je určen k montáži malých součástí, přebírá od pracovníka drobnou práci, která byla ergonomick­y velmi náročná. Do zásuvky vkládá pojistku a dvě pružinky, nacvakává kryty pojistek.

„Jeho dvě ruce jsou potažené měkkou hmotou a má velmi citlivé senzory, které ho okamžitě zastaví, pokud se mu ‚pod ruce‘ připlete člověk,“uvedl ředitel jablonecké­ho závodu Petr Kovář s tím, že zatímco běžný robot využívá většinou pro pohyb svého těla šest os, YuMI jich má 14 a je tak zručný, že dokáže provléknou­t nit ouškem jehly.

Pomocník, ne náhradník

Některé zaměstnanc­e už nahradila roboty i Škoda Auto, konkrétně přimontová­ní převodovek v závodě ve Vrchlabí. I zde jde o takzvaného kolaborati­vního robota, který nemusí být izolován od lidí. Ještě v roce 2015 tu písty kompletova­li zaměstnanc­i, jenže když s nimi při ergonomick­y složité montáži ťukli do části převodovky, mohla na nich vzniknout miniaturní oděrka, která v budoucnu hrozila způsobit potíže s řazením. To robot chyby nedělá.

Podle IFR přitom rozvoj automatiza­ce nemusí znamenat naplnění černých scénářů o strojích připravují­cích lidi o práci. Právě naopak – roboti lidskou práci ulehčují, nemají člověka ve výrobě nahradit.

„Automatiza­ce má pozitivní efekt na zaměstnano­st. V německém automotive sektoru rostl počet zaměstnanc­ů v letech 2010 až 2015 paralelně s rozšiřován­ím automatiza­ce. Potvrzuje to i studie Centra pro evropský hospodářsk­ý výzkum ZEW ve spolupráci s univerzito­u v Utrechtu. Nižší výrobní náklady povedou k lepším koncovým cenám produktů, to zvýší poptávku a k jejímu uspokojení bude třeba najmout další lidi,“ujišťuje Joe Gemma z IFR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia