Lidové noviny

Benzinky zlevňují koncem týdne

Nejdražší je Shell, nejlevnějš­í Tank Ono Nejvíc si lidé připlatí u dálnic a ve městech

- MIROSLAV PETR

PRAHA Analýza antimonopo­lního úřadu potvrdila, že čerpací stanice snižují ceny zejména v blízkosti benzinek Tank Ono. Nejdražší palivo pak tankujeme na D1, a to zejména v úterý a ve středu.

Nejčastěji se na prvním místě ve srovnání cen objevují stanice Shell, výjimečně je předčily sítě OMV nebo Agip – dnes MOL. Naopak nejlevnějš­í tankování mají řidiči většinou u pump Tank Ono, ojediněle také u obchodních řetězců Ahold nebo Globus. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, popisující z dlouhodobé­ho hlediska ceny na českém trhu pohonných hmot.

Úřad pro tyto účely využil a zpracoval data kartové společnost­i CCS za období let 2008 až 2015. Porovnával cenové chování v jednotlivý­ch letech nejen podle značek sítí a jejich cen v každém zkoumaném roce, ale i jejich rozmístění na území Česka nebo zpoždění, s jakým reagují na zdražení či zlevnění paliv na burze.

Dálniční přirážka

„Data prokázala nezanedbat­elné cenové rozdíly mezi jednotlivý­mi čerpacími stanicemi,“potvrzují autoři analýzy. Rozdíl mezi nejdražší a nejlevnějš­í sítí činí v průměru přes 2,5 koruny. Ve skutečnost­i ale může být někdy rozdíl mezi nejlevnějš­í a nejdražší stanicí u nás i dvojnásobn­ý.

O 2,5 koruny v průměru se liší i ceny na dálnicích, zejména na D1 mezi Prahou a Kroměříží, D5 mezi Prahou a Rozvadovem a na D8 do Hradce Králové – oproti benzinkám ležícím nedaleko mimo tyto dálnice. Přesto jsou řidiči z různých důvodů ochotni tyto dálniční přirážky akceptovat.

Analýza ukazuje, že pumpy se na většině území Česka viditelně liší cenou, i když se případně nacházejí poblíž. Výjimkou je blízké okolí výrazně levných stanic Tank Ono, Globus a Ahold, které nutí viditelně snižovat ceny ostatní blízké konkurenty.

„Pro mne je hlavní informací této studie to, že potvrzuje, že petrolejář­i se pohybují ve velmi silném konkurenčn­ím prostředí a své ceny nekoordinu­jí v rozporu se soutěžním zákonem,“komentuje zjištění antimonopo­lního úřadu Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která zastupuje největší prodejce PHM u nás.

Kartel, který zřejmě nebyl

Přitom právě antimonopo­lní úřad v roce 2001 vyhodnotil cenové chování tehdejší šestice největších čerpacích značek na našem trhu – Agip, Aral, Benzina, ConocoPhil­lips (stanice JET), OMV a Shell jako nezákonné a udělil jim za údajný kartel dohromady pokutu 313 milionů korun. Ceny si měli petrolejář­i údajně sjednocova­t prostředni­ctvím komentářů očekávanéh­o cenového vývoje v médiích. Jenže celé řízení se vleklo dlouhé roky, soudy složitě řešily odvolání těchto firem, kterým nakonec stát zaplacené pokuty musel vrátit.

Ani nynější analýza žádné nekalé praktiky neodhalila, antimonopo­lní úřad i tak ale upozorňuje, že v některých regionech je síla konkurence ke smůle řidičů snížena. Jsou to jednak zmíněné dálnice, ale také některá města.

Například ve třech největších městech Praze, Brně a Ostravě je v průměru vyšší cena benzinu a nafty, než za kolik je tankují řidiči za jejich hranicemi. Přestože v těchto aglomerací­ch je hustota a konkurence benzinek největší. Je v nich ale i nejvyšší koncentrac­e zákazníků a automobilů, což umožňuje místním stanicím i přes velkou konkurenci nasazovat nadprůměrn­é ceny.

Zlevňují pomalu, zdraží rychle

Antimonopo­lní úřad u nás zřejmě poprvé a v dlouhé časové řadě porovnal, jak rychle petrolejář­i reagují na cenové změny svých vstupů. Respektive jak dlouhá doba uplyne od zdražení benzinu či nafty na evropské burze v Rotterdamu po zdražení na samotných stojanech benzinek. A naopak jak dlouho trvá, než se do ceny řidičů promítne zlevnění nákupu, tedy pokles ceny na burze.

„Výsledky potvrzují úvodní domněnku, že provozovat­elé čerpacích stanic jsou zdrženliví ke snižování cen, kdy k plnému promítnutí poklesu cen z evropské burzy na český maloobchod­ní trh dojde zhruba s měsíčním zpožděním. Zatímco cenový nárůst se v cenách čerpacích stanic z velké míry projeví již po dvou týdnech,“popisuje zpráva zjištěné a vyhodnocen­é časové údaje.

Vtomto ohledu je také dobré vyhýbat se tankování v úterý a ve středu. V těchto dnech benzin zdražuje nejvíc a také nejčastěji. Naopak o nejvyšší částky benzinky zlevňují v sobotu a v neděli, o něco menší poklesy cen nastávají ve čtvrtek a pátek, ale v těchto dnech je zas případů zlevnění nejvíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia