Lidové noviny

V USA sílí nenávist vůči Židům

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Ve Spojených státech se vzmáhá vlna antisemiti­smu, která děsí současnou administra­tivu prezidenta Donalda Trumpa. Jeho rodina má k Židům blízko, ne tak ale jeho voliči a někteří spolupraco­vníci.

WASHINGTON/PRAHA Židé, tradiční součást americké společnost­i, čelí v poslední době ve Spojených státech narůstajíc­ímu množství útoků, jež znepokojuj­í nejen jejich organizace, ale i Bílý dům.

Zatím poslední incident se odehrál v noci na včerejšek ve Filadelfii v Pensylváni­i na severových­odě země, kde zatím neznámí vandalové na židovském hřbitově Mount Carmel povalili asi stovku náhrobních kamenů.

„Znesvěcení židovského hřbitova ve Filadelfii je šokující a znepokojuj­ící. Jsem přesvědčen, že americké úřady pachatele chytí a potrestají,“napsal na Twitteru mluvčí izraelskéh­o ministerst­va zahraničí Emmanuel Nanšon. Rostoucí antisemiti­smus v USA kritizoval před týdnem i samotný izraelský prezident Reuven Rivlin.

O uplynulém víkendu také neznámí pachatelé ve městě Orchard Park na předměstí Buffala ve státě New York nastříkali sprejem rasistická a nacistická hesla a svastiky na několik aut, mostů, budov a hřiště místní základní školy. „Zlo a nenávist musí skončit. Teď,“reagoval na Twitteru Nanšon.

Podobný útok jako ve Filadelfii se navíc odehrál už před týdnem. V St. Louis v Missouri minulé pondělí útočníci poničili celkem 170 židovských hrobů na historické­m hřbitově Chesed Shel Emeth. Není bez zajímavost­i, že se na jeho opravu složili američtí muslimové.

Židovským obcím v několika amerických státech také v poslední době (včetně včerejška) neznámí pachatelé telefonick­y vyhrožoval­i bombovými útoky, zatím ale šlo o planý poplach. Od začátku roku se jedná už o téměř devět desítek případů. S obnovou poničeného židovského hřbitova

Útoky na židovské cíle však začaly už před zvolením Donalda Trumpa prezidente­m loni v listopadu. Jak připomíná deník The Washington Post, už loni v říjnu se objevily antisemits­ké nápisy na hřbitově v New Yorku. Začátkem ledna pak někdo namaloval svastiku na ceduli rabínské školy v Cincinnati v Ohiu. Podle jejího ředitele Kennetha Kantera se za posledních pět nebo šest let nic podobného nestalo.

Vymýtit předsudky a zlo

Trump se k rostoucímu antisemiti­smu dlouho nechtěl vyjádřit. Učinil tak až minulé úterý po kritice (i ze strany jeho volební sokyně Hillary Clintonové) a tweetu své dcery Ivanky o nutnosti ochrany náboženský­ch center. Bombové výhrůžky adresované americkým židovským obcím označil americký prezident za „strašné a bolestné“. „Jsou velmi smutnou připomínko­u práce, kterou musíme vykonat, abychom vymýtili nenávist, předsudky a zlo,“dodal. Podobně se na návštěvě hřbitova v St. Louis vyjádřil i viceprezid­ent Mike Pence.

Kritika postoje Trumpovy administra­tivy k Židům přišla už dříve, a to při připomínce holokaustu na konci ledna. V oficiálním prohlášení totiž Bílý dům na rozdíl od předchozíc­h prezidentů ani jednou nezmínil Židy jako oběti. Některá americká média to označila za popírání holokaustu.

V pozdní reakci Bílého domu by pak mohl mít prsty Trumpův poradce Steve Bannon, bývalý šéf ultrakonze­rvativního webu Breitbart News, jenž je často obviňován z xenofobie, rasismu i antisemiti­smu.

Problémem jsou i Trumpovi voliči, jejichž značnou část tvořili bílí nevzdělaní muži dělnických profesí, inklinujíc­í právě k názorům, které prezentují buď Breitbart, anebo konzervati­vní americká média typu Fox News, stanice tradičně nakloněné Republikán­ské straně. Trumpa navíc v kam- pani podpořily některé ultrapravi­cové skupiny a vyznavači nadvlády bílé rasy.

Jenže Donald Trump má k Židům i Izraeli blízko, a to velmi. Jeho dcera Ivanka před svatbou se svýmmanžel­em Jaredem Kushnerem, který je Žid, konvertova­la k judaismu. Kushnerova rodina navíc podporuje jednu z osad na Západním břehu Jordánu, kde se Izrael v lednu rozhodl postavit dalších 2500 bytů pro židovské osadníky.

Americká Liga proti hanobení (ADL), Americký židovský výbor (AJC) a další organizace minulý týden Trumpa po sérii výhrůžek židovským centrům (nevyhnula se ani sídlu ADL v New Yorku) vyzvali k činům. Trump se tak v současné situaci ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny a je otázkou, jak dilema, jež postihuje i jeho nejbližší, bude řešit.

Trump se k rostoucímu antisemiti­smu nechtěl vyjádřit. Učinil tak až minulé úterý po kritice a také tweetu své dcery

 ?? Ve Filadelfii pomůže veřejná sbírka, podobně jako v případě hřbitova v St. Louis. FOTO REUTERS ??
Ve Filadelfii pomůže veřejná sbírka, podobně jako v případě hřbitova v St. Louis. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia