Lidové noviny

Filipínští islamisté zavraždili rukojmího

- BERLÍN

Filipínská teroristic­ká skupina Abu Sayyafa včera zveřejnila video, na němž je vidět vražda sedmdesáti­letého německého rukojmího. Muže radikální islamistic­ká organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapade­sátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Německá vláda včera sice úmrtí muže, který ve videu ze 14. února žádal o pomoc, oficiálně nepotvrdil­a, bezpečnost­ní činitelé ale podle německých médií vycházejí z toho, že video je pravé.

Poradce filipínské­ho prezidenta Rodriga Duterteho už v neděli uvedl, že se k němu dostaly informace o zabití německého rukojmího na ostrově Jolo. Server The Straits Times včera napsal, že na videu je spolu s Němcem vidět několik ozbrojenců. „Teď mě zabi- je,“řekl podle serveru sedmdesáti­letý muž, kterému poté jeden z ozbrojenců velkým nožem uřízl hlavu. Skupina Abu Sayyafa požadovala za Němce výkupné v přepočtu 570 000 eur (15,4 milionu korun). Pro jeho doručení stanovila ultimátum, které vypršelo v neděli. Těsně před vypršením ultimáta zaútočila podle německých médií filipínská armáda na základny radikálů na ostrově.

Němec a jeho partnerka, kteří se plavili u filipínské­ho pobřeží, se obětí únosu nestali poprvé. Již v roce 2008 je unesli somálští piráti. Na svobodu se dvojice dostala po sedmi týdnech. „Moje loď je můj život a nechci ho ztratit. Piráti a vlády mě nezajímají,“řekl tehdy muž. Média spekuloval­a, že Německo za dvojici zaplatilo výkupné ve výši 600 000 dolarů (15,3 milionu korun). zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia