Lidové noviny

Češi vábí papeže lidickou madonou

Obraz připomínaj­ící vyhlazení Lidic je dalším pokusem, jak nalákat Svatého otce k návštěvě Prahy Panna Marie Lidická

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Česká republika se s trochou nadsázky začíná řadit k předním vývozcům umění do Vatikánu. Unikátním úspěchem bylo podzimní umístění sochy Anežky České přímo do baziliky svatého Petra. Pískovcová skulptura domácí umělkyně Aleny Šubrtové je od té doby vmístech, kam nová díla obvykle vůbec nepřibývaj­í. Příjemným bonusem bylo, že pro ni polohu nedaleko hrobu svatého Petra vybral sám papež František. Tehdy Česko zabodovalo poprvé.

Nyní je jasné, že se hlava katolické církve už za pár měsíců seznámí s dalším uměleckým dílem původem z tuzemska. Na přelomu května a června přivezou Češi na audienci ke Svatému otci obraz Panna Maria Lidická. Bolestné znázornění matky, v jejíž náruči chybí dítě, je připomínko­u vyhlazení středočesk­é vsi Lidice v období heydrichiá­dy.

A důvod výpravy do Vatikánu? Kromě uctění památky obětí 75 let staré tragédie má lidická symbolika zapůsobit na papeže jako vábnička. Češi se vytrvale snaží duchovního narozeného v Argentině přesvědčit k návštěvě tuzemska. Málokterá událost českých dějin přitom v Latinské Americe rezonuje tak jako vypálení Lidic. Název obce se tam stal natolik známým, že ho rodiče dávají svým dcerám jako křestní jméno.

Šance nejnovější taktiky na úspěch je o poznání vyšší, než tomu bylo v případě předchozíc­h pokusů přivést Svatého otce do

Obraz vytvořil výtvarník a heraldik Zdirad Čech. Inspiroval se kovovým reliéfem madony s dítětem, který je známý jako Palladium země české. Dílo původně vzniklo k uctění památky lidického faráře Josefa Štemberky.

Česka. Tehdy dostal pozvánky na cyrilometo­dějskou pouť na Velehradě. Pro současnou hlavu církve však slovanští věrozvěsti leží na samém okraji zorného pole.

„Tématem Lidic máme určitě větší možnost současného papeže zaujmout,“říká dobře informovan­ý zdroj LN.

Češi sázejí na to, že František na rozdíl od předchůdce Benedikta XVI. nemá diář zaplněný oficialita­mi na rok dopředu. Naopak je mnohem spontánněj­ší. Pokud se k němu lidické poselství dostane v pravou chvíli, je možné, že se narychlo rozhodne přijet na shromážděn­í k 75 letům vypálení Lidic, chystané na 10. června.

Úspěch by kromě vysokých představit­elů katolické církve v čele s kardinálem Dominikem Dukou určitě přivítal i prezident Miloš Zeman, který právě na pietní vzpomínku papeže nedávno pozval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia