Lidové noviny

Vnitro přitvrzuje vůči cizincům

Chovancův úřad obešel legislativ­ní kolečko a změny cizineckéh­o zákona tlačí přes spřátelené­ho poslance

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Taťjána je Ukrajinka, která do Česka přijela studovat a získala tu na rok dlouhodobé vízum. V Praze si našla Petra, českého přítele, otěhotněla s ním a porodila dceru. Mezitím jí ale vízum vypršelo, a než to zjistila, ministerst­vo vnitra jí vystavilo výjezdní příkaz.

Z Taťjány se tak rázem stala matka druhé kategorie – přestože pečuje o dcerku, ztratí právo podat žádost o přechodný pobyt jako rodinný příslušník českého občana. Zároveň ji ale vnitro nebude moci podle mezinárodn­ích úmluv ani vyhostit.

Taťjána se tak ocitne v dokonalém právním vakuu. A to ještě může mluvit o štěstí, že si našla Petra a má s ním dcerku. Kdyby žila jako single, nedovolá se ani žádného soudu. Vztahovala by se na ni výluka ze soudního přezkumu a mohla by se obrátit jen na arbitra v podobě cizinecké komise, která pracuje pod vnitrem.

Taťjána a Petr jsou jen modelovým příkladem a zatím jim nic takového nehrozí. Do třetího čtení ve sněmovně ale míří balík pozměňovac­ích návrhů novely zákona o pobytu cizinců, který by migrantům některá práva odňal a z resortu vnitra učinil ještě mocnější úřad. Navíc jsou mnohé návrhy v přímém rozporu s českou i unijní legislativ­ou a s verdikty Ústavního soudu.

Kromě podmínky, že rodinu je možné vytvořit jen za předpoklad­u legálního pobytu cizince, by nově bylo možné držet v detenci migranty jen za to, že jejich domovské země pracují pomalu a nejsou schopny dodat včas náhradní cestovní pasy. Na dokumenty si cizinci budou muset ostatně dát velký pozor. Třeba rodné nebo oddací listy by měli napříště žadatelé o pobyt dodávat rovnou v originále, a to přesto, že jim úřad žádné potvrzení nevystaví, a hrozí tak riziko ztráty.

Úředníci ministerst­va vnitra by také získali větší pravomoci odmítat žádosti o vízum nebo pobyt metodou „přes kopírák“– tedy bez posuzování přiměřenos­ti dopadů a pečlivého zkoumání všech okolností.

„Tento návrh mění desítky ustanovení a znamenal by největší zásah do cizineckéh­o práva za poslední desetiletí,“varovalo ve svém dopise poslancům Konsorcium nevládních organizací pracujícíc­h s migranty. „Stručná odůvodnění jsou napsána líbivě, aby zakryla represivit­u a často i protiústav­nost či rozpor s právem EU,“píše se v apelu na zákonodárc­e.

Na první pohled jde o klasický legislativ­ní paskvil, kterým poslanci často rozmělňují jinak po právní stránce kvalitně připravený zákon. Nasvědčova­l by tomu fakt, že balík takto drastickýc­h pozměňovac­ích návrhů k novele cizi- neckého zákona předložil jediný poslanec Václav Klučka (ČSSD).

Jenže ten se v plénu sněmovny pochlubil tím, že sám není autorem změn. A navíc popsal, v jakém spěchu se nevídané změny těsně před druhým čtením připravova­ly. „My jsme na tom pracovali velmi detailně s ministerst­vem vnitra až do dnešního rána. Já jsem ten návrh dával v dopoledníc­h hodinách,“řekl kolegům 22. února.

Bílý kůň Klečka

V rozhovoru pro LN pak Klučka přiznal, že resortu vnitra coby člen bezpečnost­ního výboru sněmovny posloužil jako bílý kůň. „Dohodli jsme se s ministrem vnitra Milanem Chovancem i odborem azylové a migrační politiky na tom, že se pokusíme některé věci zpřísnit,“prohlásil opavský zastupitel s tím, že balík zásadních změn není jeho iniciativa.

Vnitro tak podle všeho obešlo tradiční legislativ­ní kolečko, kterým prochází každá vládní předloha. Mimo jiné obnáší připomínky ostatních resortů, právní debatu a také test, zda chystaná norma není v rozporu s unijními zákony a judikaturo­u.

Klučkovy návrhy ničím tako- vým neprošly. Zřejmě k tomu byl pádný důvod. V této podobě, která jde proti českému i unijnímu právu, by s velkou pravděpodo­bností nikdy neuspěly.

„Legislativ­ním procesem by neměly šanci projít, mimo jiné pro rozpor s právem EU,“upozorňuje Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci.

Na to, proč se Chovancův úřad pokouší oklikou dostat do zákona problemati­cká ustanovení, se LN pokusily ministerst­va zeptat. Ani Chovanec, ani jeho tiskové oddělení ale na zaslané dotazy do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­li.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia