Lidové noviny

Šéf týmu Nagygate u policie končí

- MARTIN SHABU

PRAHA Současný ředitel sekce organizova­ného zločinu Marek Foglar si podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů redakce podal žádost o odchod do civilu.

Podle justičních „insiderů“půjde o vážnou personální ztrátu Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), která nově vyšetřuje nejvážnějš­í trestnou činnost v Česku.

Detektiv o odchodu nechtěl mluvit a pouze odkázal na tiskového mluvčího NCOZ. „Pan Foglar nikam neodešel. Je ředitelem sekce. Informace o odchodu do civilu nemám. Věci, které souvisejí se zákonem o služebním poměru, jsou neveřejné,“řekl LN mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Jeho setrvání v aktuální funkci může souviset s tím, že po podání žádosti o odchod z policie běží standardní dvouměsíčn­í výpovědní lhůta.

Foglar patřil mezi blízké spolupraco­vníky bývalého ředitele protimafiá­nské jednotky Roberta Šlachty, který kritizoval policejní reorganiza­ci. V rámci ní se loni sloučila protimafiá­nská a protikorup­ční jednotka v NCOZ. Na protest proti změnám Šlachta u policie skončil a v současnost­i je náměstkem na Celní správě, která spadá pod ministerst­vo financí.

Profesioná­l

U Šlachty Foglar vedl odbor nelegálníc­h obchodů, jenž rozpracová­val řadu ožehavých kauz, které sahaly do nejvyšších míst politiky a byznysu.

Jedním z nich byl i případ bývalé šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové (dnes Nečasové). Ta byla v lednu zatím nepravomoc­ně odsouzena v kauze vynášení informací z BIS.

Loni v prosinci pražský městský soud již poněkoliká­té zrušil osvobozují­cí rozsudek nad Janou Nečasovou Nagyovou a třemi bývalými zpravodajc­i Milanem Kovandou, Ondrejem Páleníkem a Janem Pohůnkem v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajs­tví. Případ bude posuzovat Obvodní soud pro Prahu 1.

Foglara lidé z justice popisují jako profesioná­la. „Je to výborný a věci oddaný policista. Samozřejmě že to bude pro centrálu jedna ze zásadních ztrát. Už jenom proto, že zastává pozici ředitele sekce,“uvedl na jeho adresu justiční insider, jenž si nepřál být jmenován. O skutečných důvodech, proč policii opouští, ale podle něj mluvit veřejně nebude. „Myslím si, že se na tom nechce podílet. Nepatří ale mezi lidi, kteří by to chtěli ventilovat,“dodal zdroj.

Kritik reformy

Každopádně plukovník Foglar patřil do skupiny sedmnácti vedoucích policistů protimafiá­nské jednotky, kteří se proti ukvapené reformě postavili. Podepsal se i pod dopis ministru vnitra Milanu Cho- vancovi, v němž policisté reorganiza­ci kritizoval­i. „Nedůvěřuje­me celému tomuto konceptu a nedůvěřuje­me vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitněn­í práce na poli boje s organizova­ným zločinem,“uvedli v otevřeném psaní loni v červnu.

Na rozdíl od Šlachty ale Foglar u policie pracoval i nadále. Dokonce se stal jedním z klíčových důstojníků nově budované NCOZ. Byl vybrán, aby vedl jednu ze čtyř jejích sekcí, do níž byla převedena podstatná část detektivů protimafiá­nské jednotky.

Časopis Reportér loni uvedl, že s Foglarem ještě před vstupem do politiky udržoval kontakt vicepremié­r Andrej Babiš, a to při vyšetřován­í, které se týkalo společnost­i Čepro. Tyto informace ale Babiš následně dementoval. „Podával jsem k této kauze svědeckou výpověď. Generální ředitel Čepra pan Švarc mne požádal, abych u generálníh­o ředitele Slovnaftu Oszkára Világiho, kterého jsem znal, ověřil pravost kontraktu mezi firmou Loricus a Čeprem, který podepsal bývalý generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec,“uvedl vicepremié­r.

U policie pracoval dvacet let. Podílel se na rozpracová­ní řady citlivých kauz. Nyní se podle informací LN chystá detektiv Marek Foglar do policejníh­o důchodu. Na rozdíl od Šlachty Foglar u policie pracoval i nadále. Dokonce se stal jedním z klíčových důstojníků nové centrály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia