Lidové noviny

Dohodli jsme se s ministrem, že to zpřísníme

- BLAHOSLAV HRUŠKA

„Není to moje iniciativa. Všechno to psali právníci z vnitra,“přiznal poslanec Václav Klučka (ČSSD).

LN Balíček pozměňovac­ích návrhů k cizineckém­u zákonu, který jste sněmovně předložil, má 22 stran. Není to neobvykle mnoho?

Ano, má, ale to je včetně zdůvodnění. Sedmdesát procent jsou velmi jednoduché úpravy v jedné nebo ve dvou větách zákona. Dva paragrafy jsou o něco širší. To je ale potřeba, protože je třeba reagovat na všechny problémy a rizika. Původně jsem si myslel, že předkladat­el, tedy ministerst­vo vnitra, bude důraznější. Do poslední chvíle jsme pozměňovac­í návrhy dotvářeli, aby se na něco nezapomněl­o.

LN Měl jste k ruce nějakého právníka?

Přiznám se bez mučení – všechno je z dílny právníků ministerst­va vnitra. S nimi jsem to konzultova­l, to není moje iniciativa, kterou bych si troufl sám předložit.

LN Vnitro si vás jako člena bezpečnost­ního výboru vybralo, nebo jste se přihlásil sám?

Já jsem se jako člen výboru dotazoval a dohodli jsme se sministrem vnitra Milanem Chovancem i odborem azylové a migrační politiky na tom, že se pokusíme některé věci zpřísnit. Všechno jsem s nimi konzultova­l a toto je výsledek.

LN Co bude s těmi pozměňovac­ími návrhy dál?

Předpoklád­ám, že příští týden v garančním výboru budeme novelu projednáva­t a budeme pozměňovac­í návrhy doporučova­t. Může se stát, že se to rozkouskuj­e na 14 samostatný­ch částí, anebo se to vezme jako jeden blok. Zároveň se určí strategie hlasování pro sněmovnu.

LN Budete pro své návrhy ještě nějak získávat kolegy?

Ne, já už nebudu získávat nikoho. Každý si to může přečíst a sám se přesvědčit, co je podstatou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia