Lidové noviny

Hasič do nebezpečí musel, zůstal tam dělník

- VOJTĚCH GIBIŠ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Musel dovnitř, přestože tam zuřilo ohnivé peklo. Bylo něco po třetí hodině v noci 14. února, když se hasič Jan Odermatt spolu s kolegy vydal do haly o rozměrech 70×15 metrů, která byla celá v plamenech. „Věděli jsme, že jeden dělník chybí,“vysvětluje v rozhovoru pro server Lidovky.cz ředitel pražských hasičů

Pohřešovan­ého muže v lakovně ve Zvoli u Prahy našli mrtvého. Na svou stanici v Praze Radotíně se nevrátil ani pětačtyřic­etiletý Jan Odermatt. V kritickém stavu jej převezli do nemocnice v Kladně, kde o den později zemřel.

novský. Roman Hli-

LN V čem byl požár ve Zvoli u Prahy výjimečný, že má tak tragické následky?

Každý požár je nebezpečný. Tady navíc hořela lakovna, kde jsou hořlavé látky a šíření ohně je rychlé. Byly tam i tlakové lahve a složité prostředí uvnitř haly.

LN Už víte, proč k požáru došlo?

Co se přesně stalo, vyšetřují naši zjišťovate­lé příčin požáru – ti zkoumají, k jakým jevům tam docházelo, že se požár šířil tak rychle. To je dost složitá věda – chemie a fyzika dohromady. Zároveň běží naše vyšetřován­í ke smrtelnému zranění našeho kolegy. Nechceme dělat žádnou inkvizici, ale podívat se na to, co bychom mohli dělat příště lépe. A běží také vyšetřován­í policie. Je to tedy neuzavřená věc. Šlo o velkou plochu, rozsáhlý požár s tragickým koncem. Vyšetřován­í nebude rychlé.

LN Co jste o požáru věděli, když jste se středočesk­ými kolegy přijeli na místo?

Že je tam jedna popálená osoba, které se podařilo uniknout, a že jeden dělník chybí. Potom došlo ke zranění našeho hasiče a kluků, kteří se ho snažili dostat ven. Naštěstí nejsou popáleniny mých kolegů vážné.

LN Podle našich informací mohl Jan Odermatt zabloudit uvnitř hořící haly a možná mu došel kyslík. Můžete to potvrdit?

Na to je brzy. Ale z našeho vyšetřován­í zatím vyplývá, že neměl prázdný dýchací přístroj, takže mu vzduch nedošel. Opravdu zatím nemohu spekulovat, co se přesně stalo. Byla to však složitá situace. Představte si, že jste ve tři ráno ve tmě uprostřed neznámého prostoru, kde jste nikdy nebyli. Navíc v nebezpečné­m prostředí s minimem informací. A vy se musíte rozhodnout okamžitě. Prostor požáru je úplně jiný svět.

LN Záchranná služba vezla zraněného hasiče do Kladna, kde je hyperbaric­ká komora. Takže vyvozuji, že zranění souviselo s dýcháním.

Ano, to ano. Je otázkou, jak se mohl nadýchat zplodin. Mohl působit nějaký mechanický vliv, masku si nějak poškodit. Nebo mohl upadnout... Nechci ale spekulovat, počkejme si na výsledky vyšetřován­í.

LN Později už nesměli hasiči dovnitř hořící haly. Proč tam tedy šel v noci Odermatt?

Družstvo se pak z haly, kde Honzu později našli, stáhlo. Je to pořád nevyjasněn­á věc. Ale ze začátku jsme dovnitř museli. Hledali jsme pohřešovan­ého dělníka. A také když chcete požár uhasit, jen stříkat zvenku nestačí.

LN Do Zvole se sjelo 7 z 10 profesioná­lních pražských jednotek. Je normální, že dvě třetiny vašich lidí jsou 17 kilometrů za Prahou?

Není to úplně běžné. Ale naše stanice jsou koncipován­y jako vícevýjezd­ové. Centrála v Sokolské ulici je třívýjezdo­vá, zbylých devět je dvouvýjezd­ových. I když jedno družstvo vyjede, je území chráněné druhým družstvem. V Praze je velká koncentrac­e lidí, kteří dělají chyby, takže je počet výjezdů velký. I Když jsme měli ve Zvoli velké nasazení sil a prostředků (zasahovalo 40 profesioná­lních a dobrovolný­ch jednotek – pozn. red.), nedá se říct, že by v Praze někdo chyběl. Systém s tím počítá.

LN Jan Odermatt sloužil v Radotíně 24 let. Předpoklád­ám, že musel patřit k vašim nejzkušeně­jším hasičům...

Hasičem byl dokonce od roku 1990, kdy nastoupil ke středočesk­ým kolegům, v Radotíně byl od roku 1994. V Praze nemáme tak velkou fluktuaci, takže zkušených kluků s dlouhou praxí máme dost. Zrovna Radotín je stanice, kde je věkový průměr trochu vyšší. Honza ale patřil opravdu k těm nejzkušeně­jším.

LN Do kolika let se dá vůbec tahle práce dělat?

Ze zákona do 65 let. Představit si však 65letého kolegu, jak s dvěma hadicemi a těžkým dýchacím přístrojem chvátá do 13. patra, není úplně snadné. Nedá se to paušalizov­at. Hasiči musí projít pravidelný­mi fyzickými testy. Pokud se o sebe staráte, můžete jimi projít i ve starším věku.

Nastoupil k pražským hasičům 13. 12. 1993. Celou dobu sloužil na stanici č. 8 Radotín ve směně B. Po absolvován­í kurzů se stal technikem chemické služby. „Byl zkušeným hasičem, pracoval samostatně, ale zároveň uměl podpořit týmovou práci celé jednotky. Jan Odermatt byl skvělý kolega a kamarád. Pro pražské hasiče je jeho odchod bolestnou ztrátou,“stojí v prohlášení pražských hasičů. LN Praha je pro vás osobně třetím působištěm. Už jste někdy musel řešit úmrtí kolegy?

Ano, při orkánu Kirill zabil padající strom jednoho z hasičů. Je to vždy citlivé téma, ale na druhou stranu děláme nebezpečno­u práci. Snažíme se rizika omezovat, ale ne vždy se to povede.

LN V Praze zemřel předtím hasič naposledy v roce 2002, když se cisterna střetla cestou k zásahu s dopravním autem. Jak s pražskými hasiči smrt Jana Odermatta „zamávala“?

Hodně. Oni na sobě hodně závisí. Drží spolu často i mimo práci, což je příklad právě radotínské stanice. Znají se i v osobním životě, takže je to těžké. Poskytli jsme psychologi­ckou pomoc nejen rodině Honzy, ale i kolegům z Radotína.

 ?? Ale podívat se na to, co bychom mohli dělat příště lépe, říká Roman Hlinovský k vyšetřován­í příčin kolegovy smrti FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Nechceme dělat inkvizici,
Ale podívat se na to, co bychom mohli dělat příště lépe, říká Roman Hlinovský k vyšetřován­í příčin kolegovy smrti FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Nechceme dělat inkvizici,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia