Lidové noviny

Češi vábí papeže madonou

-

sekretář Pietro Parolin. Jeho funkce u Svatého stolce odpovídá předsedovi vlády.

Připomínka lidické tragédie bude pokračovat 1. června. I toto datum je symbolické a má být vzkazem pro Františka – jde o Den dětí. Češi budou mít možnost sloužit mši přímo v hlavním vatikánské­m chrámu. Bohoslužba se uskuteční u oltáře svatého Václava v bazilice svatého Petra. Poté bude obraz Panny Marie Lidické umístěn do titulárníh­o kostela kardinála Dominika Duky, jímž je bazilika svatých Marcelina a Petra.

Linie Zeman–Duka

Z programu je zřejmé, jak moc Češi o návštěvu papeže stojí. Ani přítomnost vatikánské­ho „premiéra“a dalších hodnostářů ale nezaručuje, že se Svatý otec do Česka vypraví. Po pádu komunismu zemi navštívili jak Jan Pavel II., tak jeho nástupce Benedikt XVI. Ten tu byl před osmi lety, velké množství zemí však čeká na návštěvu hlavy katolické církve mnohem déle.

Zápornou roli může hrát fakt, že se papeže pokoušejí lákat Zeman s pražským arcibiskup­em Dukou. František nemá rád míchání víry a politiky. V zákulisí koluje informace, že když byl prezident před dvěma lety na audienci ve Vatikánu, vykázal Svatý otec ze setkání Duku právě kvůli přísnému důrazu na oddělení státnickéh­o setkání od církevního. Během stejného jednání s papežem se navíc Zeman dopustil faux pas, když proti všem diplomatic­kým pravidlům představil svého tehdejšího ceremoniář­e Jindřicha Forejta jako budoucího velvyslanc­e u Svatého stolce.

Duka má v Arcibiskup­ském paláci jeden z originálů lidické madony. Další chtěl výtvarník Zdirad Čech odeslat do Cách. Stejný motiv madony má keramická plastika vytvořená dle Čechova návrhu, která byla před třemi lety umístěna tam, kde stával nacisty zničený kostel v Lidicích.

 ??  ?? Keramická plastika
Keramická plastika
 ?? S motivem mariánskéh­o obrazu od Zdirada Čecha byla odhalena před třemi lety v Lidicích (vlevo). Stojí na místě kostela, který za heydrichiá­dy zničili němečtí okupanti. Kromě tragédie Lidic má připomínat tamního faráře Josefa Štemberku, zastřelené­ho gestap ??
S motivem mariánskéh­o obrazu od Zdirada Čecha byla odhalena před třemi lety v Lidicích (vlevo). Stojí na místě kostela, který za heydrichiá­dy zničili němečtí okupanti. Kromě tragédie Lidic má připomínat tamního faráře Josefa Štemberku, zastřelené­ho gestap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia