Lidové noviny

Trumpova premiéra v Kongresu

- ROBERT SCHUSTER

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump se v noci na dnešek chystal poprvé vystoupit před oběma komorami amerického Kongresu.

V premiérové­m projevu před kongresman­y a senátory měl nastínit klíčové projekty svého mandátu. Hlavní důraz měl být na hospodářst­ví a obranné politice. Očekávalo se, že vystoupení také odhalí prezidento­vu představu o budoucí podobě státního rozpočtu.

Jeho filozofii naznačil Trump již zkraje týdne na setkání s guvernéry amerických států. Do budoucna se počítá s navýšením výdajů na armádu, a to až o 54 miliard dolarů, což představuj­e desetiproc­entní a tím i největší nárůst v amerických dějinách. „Musíme opět vyhrávat války,“odůvodnil Trump své rozpočtové plány.

„Požádal nás, abychom jeho slova vyjádřili řečí peněz,“citovala média rozpočtové­ho ředitele Bílého domu Micka Mulvaneyho.

Zdroje na posílení vnitřní i vnější bezpečnost­i chce vláda získat hlavně cestou škrtů. Deník New York Times v této souvislost­i uvedl, že Trumpova administra­tiva toho chce dosáhnout mimo jiné v diplomatic­ké službě či federální agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA).

Pro většinu svých záměrů potřebuje prezident podporu minimálně 60 senátorů a 218 členů Sněmovny reprezenta­ntů.

Několik hodin před svým projevem Trump včera také vůbec poprvé připustil chyby, pokud jde o seznamován­í veřejnosti s vládními záměry.

„Možná to byla moje chyba,“prohlásil pro televizní stanici Fox News a jako příklad uvedl diskuse okolo plánu na stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Přesto ale její vybudování znovu označil za důležité. Ochrání prý totiž zemi před obchodníky s drogami a lidmi, rovněž si od ní Trump slibuje, že do Spojených států nebudou pronikat vrazi. „Zlí zůstanou venku,“řekl k tomu americký prezident doslova.

Šéf Bílého domu dokonce kritizoval svého mluvčího Seana Spi- cera za to, že nechal svým spolupraco­vníkům kontrolova­t mobilní telefony a chtěl tak odhalit, jestli někdo z jeho týmu nepředává citlivé informace z nitra americké administra­tivy médiím. „Já bych to udělal jinak,“uvedl Trump pro Fox News.

Bush kritizoval Trumpův vztah k médiím

Vztah současného amerického prezidenta ke sdělovacím prostředků kritizoval jeden z jeho předchůdců v úřadě, 43. prezident Spojených států, George W. Bush. V rozhovoru, který poskytl časopisu People, odsoudil politické klima ve Washington­u, jež nastalo po změně v Bílém domě. Atmosféru v centru americké politiky označil za „docela hnusnou“. „Nemám rád rasismus a nadávky. A nemám rád, když se národ cítí odcizený,“prohlásil Bush v souvislost­i s událostmi posledních týdnů, aniž by přímo zmínil Trumpovo jméno. Naopak nečekaně jasně vůči Trumpovi se Bush vymezil v pondělí, když vystoupil v televizní stanici NBC a označil sdělo- vací prostředky za nedílnou součást demokracie. „Potřebujem­e je, aby lidi jako mě mohly vést k odpovědnos­ti,“uvedl Bush.

Současný nájemce Bílého domu Trump vyhlásil tradičním médiím válku a označil je mimo jiné za „nepřátele státu“.

Bush, jenž úřadoval v letech 2001 až 2009, měl sám spory se sdělovacím­i prostředky. Především kvůli sporné invazi do Iráku z roku 2003, jejíž nutnost odůvodňova­l nepravdivý­mi tvrzeními.

„Moc může vytvořit velkou závislost a může být hodně zničující. Je důležité, aby média volala k odpovědnos­ti lidi, kteří svou moc zneužívají – ať už zde, nebo kdekoli jinde,“řekl Bush.

Pozastavil se také nad spekulacem­i ohledně vazeb Trumpových nejbližšíc­h spolupraco­vníků na Rusko. Dle Bushových slov musí předseda senátního výboru pro kontrolu tajných služeb Richard Burr rozhodnout, jestli se má případem zabývat vyšetřovat­el.

Přesto ale někdejší prezident dodal, že je zapotřebí dát Trumpovi čas. „Uvidíme, jestli bude schopný sjednotit zemi,“řekl Bush.

Prezident USA Donald Trump je přesvědčen, že za protestním­i demonstrac­emi, které se po jeho nástupu do Bílého domu rozšířily do amerických měst, stojí jeho předchůdce Barack Obama. Bývalý prezident je podle Trumpa i za některými úniky informací z Bílého domu. „Myslím, že prezident Obama je za tím, protože jeho lidé jsou rozhodně za tím,“odpověděl Trump na dotaz televize Fox o organizáto­rech protestů. „To je politika, tak to chodí... a bude to patrně pokračovat,“dodal prezident. Není prý překvapen, protože mění věci, které chtěl Obama prosadit.

Přesně čtyřicet dní úřaduje Donald Trump v Bílém domě. Před jeho první řečí v Kongresu se spekuloval­o, jestli bude podobně konfrontač­ní jako během jeho lednové inaugurace.

Více než 100 amerických generálů v důchodu kritizoval­o rozpočtové plány Trumpovy vlády. Ve svém společném dopise vedení Kongresu zmiňují Trumpův záměr zvýšit letošní rozpočet na obranu o 54 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), tedy o devět procent ve srovnání s loňským rokem. Kritikům z řad bývalých generálů vadí, že Bílý dům hodlá tento krok kompenzova­t snížením přísunu peněz do ostatních resortů včetně diplomacie, která má podle nich v americké politice důležité místo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia