Lidové noviny

„Bibi“ve válce s Hamásem selhal

Operace Ochranné ostří

- MILAN ROKOS

JERUZALÉM/PRAHA Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sází před každými volbami na image muže, který jako jediný dokáže své zemi zajistit bezpečnost. Včera zveřejněná zpráva státního kontrolora Josefa Šapiry o válce v Pásmu Gazy v létě 2014 ale hovoří o jeho zcela zásadních pochybeníc­h. A nejen jeho – pod palbou kritiky se ocitl i tehdejší ministr obrany Moše Ja’alon, armádní šéf Benny Ganc nebo bezpečnost­ní poradce vlády a dnešní šéf Mosadu Josi Kohen.

Rozsáhlá zpráva rozdělená na čtyři části poukazuje na tři zásadní pochybení. Klíčové sdělení je, že k válce vůbec nemuselo dojít – premiér s ministrem obrany prý nevzali v potaz možné diplomatic­ké řešení. Sám ministr obrany dva dny po vypuknutí bojů přiznal, že k válce nemuselo dojít, pokud by Izrael včas reagoval na utrpení obyvatel Pásma Gazy.

Premiér „Bibi“Netanjahu sice v roce 2013 pověřil bezpečnost­ního poradce Kohena, aby svolal mítink k humanitárn­í situaci v Gaze, ten se ale nikdy neuskutečn­il. Pokud se o Gaze v bezpečnost­ním kabinetu jednalo, vždy pouze ve vojenské rovině.

Vojáci nebyli připraveni

Kontrolní zpráva viní izraelské vedení také z přílišné délky konfliktu, který trval 50 dní. To úzce souvisí s dalším kritickým bodem hovořícím o tom, že Netanjahu, Ganc a Ja’alon nedostateč­ně připravili vojáky na nebezpečí plynoucí ze systému podzemních tunelů, které si v Gaze radikální palestinsk­é hnutí Hamás vybudovalo. Vojákům tak chyběl nejen patřičný výcvik, ale i vybavení. Bezpečnost­ní opatření v době před-

Válka v Pásmu Gazy v létě 2014 začala 8. července. Izraelská vojenská operace Ochranné ostří následoval­a po únosu a vraždě tří židovských teenagerů členy radikálníh­o palestinsk­ého hnutí Hamás. Izrael na ni nejdříve odpověděl akcí na dopadení únosců, Hamás reagoval odpalování­m raket.

Konflikt trval sedm týdnů,

cházející konfliktu byla nedostateč­ná, tvrdí zpráva.

„Zasadili jsme Hamásu nejtěžší úder, jaký kdy dostal. Zabili jsme okolo tisíce teroristů, důležitých velitelů Hamásu. Jednali jsme odpovědně v plné koordinaci mezi vojenským a politickým stupněm,“citoval deník Ha-arec Netanjahuo­vu obhajobu.

Hlavním vojenským cílem armády ovšem tehdy bylo zničit systém tunelů, jehož pomocí členové Hamásu prováděli útoky na Izrael- 17. července přistoupil Izrael i k pozemní operaci s cílem zničit systém tunelů, které si Hamás vybudoval. Vojáci zničili 34 tunelů a dvě třetiny raket Hamásu.

Válka si vyžádala tisíce obětí, zejména mezi Palestinci. Podle OSN zemřelo 2251 Palestinců. Izrael uvádí ztráty 67 vojáků a šest civilistů (jeden z nich byl občan Thajska).

ce. Armáda ale nakonec zničila jen polovinu postavenýc­h tunelů, konstatuje zpráva.

„Žádný kabinet v historii nebyl informovan­ější,“reagoval premiér na tvrzení, že členové bezpečnost­ního kabinetu neměli dostatek informací o hrozbě představov­ané tunely, přestože Netanjahu, ministr obrany a velitelé tajných služeb a armády o ní věděli. „Obecná prohlášení v bezpečnost­ním kabinetu neodrážela vážnost hrozby útoků z tunelů,“píše se ve zprávě. O skutečné situaci se tak ministři dozvěděli až 30. června, pouhý týden před zahájením války. Dva zministrů si poté stěžovali s tím, že si vážnosti problému nebyli vědomi.

Zpravodajc­i na hrozbu upozornili s předstihem

Členové bezpečnost­ního kabinetu se podle zprávy dozvěděli o chystaném útoku ze strany Hamásu až v červenci, kdy se na něj izraelská armáda chystala odpovědět. Informace o tom, že Hamás chystá nějakou akci (únos a vraždu tří izraelskýc­h teenagerů – pozn. red.), ale nejužší vedení státu mělo od tajné služby Šin Bet několik měsíců.

Šapirou připravený dokument rovněž zpochybňuj­e autoritu bezpečnost­ního kabinetu a cituje prohlášení ministra obrany Avigdora Liebermana, že „rozhodovac­í proces ve Státě Izrael neexistuje“. S poukazem na výměnu názorů mezi Liebermane­m a Netanjahue­m na jednom ze zasedání kabinetu Šapira upozornil na dvojznač- nost pravomocí bezpečnost­ního kabinetu: premiér a ministr obrany mají na jednu stranu právo jednat bez schválení tohoto útvaru, na druhou stranu ale rozhodnutí bezpečnost­ního kabinetu tvoří potřebný právní rámec pro jejich činy. Šapira podotýká, že by zákon měl jasně vymezit pravomoci bezpečnost­ního kabinetu. Podle Netanjahua přitom neměli někteří jeho členové o informace zájem.

Politicky výbušná zpráva může ještě vyostřit už tak napjaté vztahy v Netanjahuo­vě pravicové vládě. Jedním z nedostateč­ně informovan­ých členů kabinetu byl totiž i ministr školství a vůdce krajně pravicové strany Židovský domov Naftali Benet.

Kritikou nešetří ani opozice. „Toto obvinění se netýká přijímání darů nebo nevhodného osobního chování,“řekl Jicchak Herzog s narážkou na probíhajíc­í premiérovo vyšetřován­í, „ale selhání ve vedení země, nebrání ohledů na lidské životy a opuštění vojáků a obyvatel na jihu země,“soudí šéf Sionistick­ého svazu.

K válce v Pásmu Gazy s radikály z Hamásu v roce 2014 nemuselo vůbec dojít, tvrdí zpráva izraelskéh­o státního kontrolora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia