Lidové noviny

SpaceX dopraví příští rok dva lidi k Měsíci

- WASHINGTON

Soukromá americká společnost SpaceX příští rok uskuteční let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Oznámil to v pondělí šéf firmy Elon Musk, aniž prozradil podrobnost­i o svých klientech či ceně za let. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co americká vesmírná agentura NASA ukončila mise modulů Apollo před zhruba půl stoletím, uvedla agentura AP.

Dva lidé, kteří se navzájem znají, si u Muska objednali týden trvající cestu do blízkosti tělesa obíhajícíh­o Zemi. Oba zámožní pasažéři již zaplatili „významnou“zálohu, uvedl miliardář.

Uletí asi 480 000 až 640 000 kilometrů a po návratu k Zemi přistane kosmická kabina na zatím neupřesněn­ém místě pomocí padáku. „Podle mě do toho jdou s otevřeným hledím a vědí, že tu existuje určité riziko,“řekl novinářům v konferenčn­ím hovoru Musk.

Dvojice podle něho před letem podstoupí intenzivní přípravu, která začne už letos. K Měsíci je donese vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon, která se začne v létě teprve testovat. Let by se měl odehrát ke konci příštího roku, zhruba šest měsíců poté, co SpaceX poprvé dopraví astronauty kMezinárod­ní vesmírné stanici (ISS). Raketa nazvaná Falcon Heavy bude podle SpaceX jednou z nejvýkonně­jších nosných raket v historii vesmírného průzkumu.

Má odstartova­t z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. A to z „historické“rampy 39A, ze které odlétaly posádky misí Apollo v letech 1968 až 1972 i raketoplán­y v letech 1981 až 2011.

Plánované soukromé mise k Měsíci a ISS budou také významnou součástí příprav na vyslání lidských posádek k Marsu, řekl Musk, který založil i společnost pro vývoj a výrobu elektrický­ch aut Tesla. Upřesnil, že počítá s vysláním astronautů k rudé planetě v roce 2024. Předčil by tak podle AP Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který plánuje podobnou misi nejdříve na rok 2030. čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia