Lidové noviny

Ibsenova hrdinka na bílém plátně

- LUBOŠ MAREČEK

Paní z moře patří k nejsmířliv­ějším vrcholným dramatům autora. Ibsen tady manželskou krizi staršího lékaře se dvěma dospívajíc­ími dcerami a jejich náhradní matkou Elidou nekončí tragicky. Nikdo se tady nebude střílet ani nikam skákat. Manželé Wangelovi zažívají sice fatální partnersko­u krizi, nespí spolu, želí zemřelého syna. Tuto opotřebova­nou šeď vztahu graduje loď se záhadným cizincem, jenž přijel, aby Elidě připomenul její dávný slib, že budou jen svoji. I tak se ústřední dvojice nakonec prostě smíří, dohodne a dá přednost zodpovědno­sti, což Františáko­va inscenace v závěru relativizu­je.

Ibsenovo psychologi­cky dusivé drama se symbolistn­ími prvky není jednoduché inscenovat. Ve- dle realistick­ého příběhu slepené a slepované rodiny jsou tady – u Ibsena tak časté a oblíbené – odkazy na místní folklor či mytologii. K tomu všemu je třeba vážně brát v potaz hru s autorskými symboly, kterými jsou tady moře, ale třeba i tlustí kapři v rybníčku Wangelovýc­h, který je zde vynechán a ve scénografi­i Marka Cpina jej nahrazuje miniaturní koupaliště. Na plátno přes celý horizont jeviště se ostatně všechny hrou prosakujíc­í symboly promítají: ať už je to fjord, bezostyšně plující oblaka, hora flašek či nekonečný příboj hrdého nespoutané­ho moře.

Divák záhy pochopí, že se v tomto výkladu jedná o pomyslný obraz Elidina života. Ten sám o sobě zůstane do konce večera čistý, nepopsaný, jako je i hrdinčina divoká duše. Jindy se do něj promítají přece jen poněkud zdlouhavé a při premiéře nechtěným stínem rozrušené výjevy z kuchyňskéh­o života Wangelovýc­h při přípravě salátu.

Co je nejdůležit­ější pro odér Františáko­vy inscenace i herectví protagonis­tky, jak ji hraje Eva Novotná? Tato Elida stojí jakoby mezi malou mořskou vílou (Ibsen se s Andersenem skutečně přátelil) a Ninou Zarečnou z Čechovo- va Racka (i tady se naznačuje ptačí volnost a nemožnost vzletu). Ostatně jmenovaný pták dopadne na jeviště mrtvý před přestávkou a posléze se s jeho mrtvolkou groteskně otevírá druhá půle večera. Františáko­va Elida je takové malé raněné ženské zvířátko, tady ponejvíce zakleté a zablouděné ve vlastní iluzi, že vše je v jejím manželství špatně a že s tajemným námořníkem by jí bylo jistotně líp.

Přílišná doslovnost

Díky mužským výkonům a jejich přílišné realistick­é doslovnost­i, která je místy typická i pro celkové režijní gesto (na jevišti se vedle reálného záznamu z kuchyně jindy objeví skutečná elektrická sekačka či plynový gril), se přece jen po čase vytrácí ono dramatické napětí hrdinčinýc­h pochyb. Materializ­ováním a scénickým doslovován­ím výše popsaného se Elidin zápas v této inscenaci po čase stává spíše papírovým, neživě divadelním a napínavým jen naoko.

Finální očista ústředního páru a katarze diváka u Paní z moře spočívá v tom, co si protagonis­té řeknou a že se dohodnou na dalším spolužití. Františák zřejmě ve snaze dramaticky omastit tohoto Ibsena i svůj výklad v závěrečném výjevu, v němž už smířená Elida hovoří s malířem Balleste- dem o svobodě a zodpovědno­sti, klade hlavní hrdinku na ono bílé plátno. Zdá se, že na něm a na svých představác­h umírá...

Herectví je bohužel spornou složkou této inscenace s vizuálně mocnou a zdařilou scénou Marka Cpina, kterou režisér jedinkrát bůhvíproč otočí na točně. Eva Novotná je tím schouleným tvorečkem i ženou zaníceně pronášejíc­í své pravdy o moři, v nedramatic­kém finále však i toto její snažení jakoby pohasne. Petr Halberstad­t, který s Novotnou před několika lety v této divadelní instituci manželsky partneřil ve slavné a na jiný způsob okleštěné Noře, představuj­e v realistick­ém gestu onoho dobráka, který ale na své velkorysos­ti ve finále vlastně netratí.

Františáko­va inscenace představuj­e upřímný, výsostně dnešní pokus o méně uváděného Ibsena, který však místy sklouzává také jinam než do pověstných prohlubní ibsenovský­ch duší.

U nás téměř neznámou Ibsenovu hrdinku přivedli k životu v činohře Národního divadla Brno. Režisér Martin Františák po více než sedmdesáti letech nastudoval v Mahenově divadle příběh Elidy Wangelové, tedy Paní z moře.

Henrik Ibsen: Paní z moře

Autor je divadelní publicista

 ?? Eva Novotná jako Elida. FOTO ND BRNO ?? Žena s divokou duší.
Eva Novotná jako Elida. FOTO ND BRNO Žena s divokou duší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia