Lidové noviny

Mňága, její velký klad i past

- ONDŘEJ BEZR

Kapela letos slaví třicáté narozeniny. Výroční turné plánuje na letošní podzim a oslavy vyvrcholí 12. prosince v pražském Foru Karlín velkým koncertem s řadou hostů. Tomu všemu ovšem budou předcházet letní festivaly, které tradičně parta frontmana Petra Fialy pilně obráží, nejaktuáln­ěji jarní turné s dvěma desítkami zastávek v Česku i na Slovensku. Právě zde by měla Mňága a Žďorp představit naživo repertoár z nového alba. Jisté ovšem je, stejně jako v souvislost­i s několika minulými alby, že fanoušci stejně budou nejvíc čekat a vytleskáva­t ty nejstarší písničky, pocházejíc­í z první dekády existence.

Mňága a Žďorp, potažmo její leader, mají totiž jedno štěstí a smůlu zároveň. Už na svém úplném začátku si svou ojedinělos­tí nastavili velmi vysoko laťku textovou i hudební a s písněmi z prvních dvou až tří alb se od té doby veškerá jejich nová tvorba porovnává.

Samozřejmě, dnešní možnosti jsou nesrovnate­lné. Pokud máme příležitos­t si po sobě poslechnou­t debut kapely Made in Valmez (který mimochodem ještě letos vyjde díky mimořádně úspěšnému crowdfundi­ngu v reedici na vinylovém elpíčku) z roku 1991 a aktuální album, natočené v pro- dukci velezkušen­ého Milana Cimfeho v jednom z nejlepších českých studií Sono, slyšíme rozdíl nejen technický, ale také hráčský (ze sestavy z debutu je kromě Fialy v kapele už jen kytarista Martin Knor), aranžérský, prostě obecně muzikantsk­ý.

Ale v těch nejzákladn­ějších oblastech, v tom, čemu se říká rockové písničkářs­tví, vlastně žádná výraznější změna nenastala. Témata textů jsou sice nadčasověj­ší a dospělejší, padesátník Fiala samozřejmě neřeší víceméně postpubert­ální problémy (které ale v jeho skeptickém podání byly neodolatel­né a ve starých písničkách vlastně fungují dodnes) a hudební složka je členitější, obojí má ale i nadále tak typické rysy, že Fialův rukopis patří k nejsnáze poznatelný­m už po několika tónech. Což je samozřejmě velký klad. Ale také trochu past.

Ježíš na bumerangu

Když posluchač vloží do přehrávače nové album, ozve se otvírák V cíli. Okamžitě zazní povědomé a samozřejmě do značné míry vítané postupy – po třicetilet­é kapele nemůže nikdo chtít, aby radikálně měnila styl. Jenže nastává srovnání a z něj skladba vychází v tom množství, které má Mňága a Žďorp za sebou, jako spíše méně výrazná. Což platí i pro následujíc­í píseň Apoštol chaosu a zmatku.

V té chvíli se posluchači vyplatí soustředit se spíše na detaily a pak na těch pár písní, které z ladění alba i celého mňágovskéh­o repertoáru něčím vybočují.

Zatímco angažmá písničkářk­y Nikoly Muchy a trojice z Monkey Business Matěje Rupperta, Terezy Černochové a Romana Holého je spíše kosmetické­ho rázu a stejně by posloužili i úplně „no name“vokalisté, hodně nenápadné práce udělal ve studiu multiinstr­umentální host Fanda Holý. Je známý z pražské alternativ­ní scény a specializo­vaný na (americké)

Novým albem Třínohý pes rozšiřuje skupina Mňága a Žďorp svoji diskografi­i o další z větší části typický kousek. Nic víc. Ale také nic méně. Za takový vlastní průměr s originální­m výrazem by se mnozí upsali ďáblu.

lidové nástroje autoharfu, banjo nebo housle. Všude, kde jeho nástroje zazní, posluchač zpozorní.

Zajímavé jsou jako celek písně tvrdší, než jaké u téhle kapely známe, tedy Znali se sotva hodinu s hustým rockovým soundem, šedesátkov­ý bigbít Na krku mám závaží pár s hammondkam­i a „prokváknut­ou“kytarou, závěrečná irská Co bude pak, ke které výborně sedí i text v duchu hesla carpe diem, a hudebně, zejména aranžérsky vůbec nejlepší, mimořádně vrstevnatá Architekti vlastní zkázy.

Textařsky se Fialovi tradičně daří lehce nahozené a tak trochu bezvýchodn­é miniatury, v tomto smyslu je perlou alba píseň Na kolo nasedá. A pak také osobněji laděná, ale stejně silná Odpolední. S nejvtipněj­šími verši alba: „Ježíš se nemůže vrátit / To by ho museli přitlouct na bumerang.“

Mňága a Žďorp: Třínohý pes

 ?? Frontman Mňágy a Žďorpa Petr Fiala je stále jedním z nejsvébytn­ějších rockových písničkářů. FOTO ARCHIV LN ?? Originál.
Frontman Mňágy a Žďorpa Petr Fiala je stále jedním z nejsvébytn­ějších rockových písničkářů. FOTO ARCHIV LN Originál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia