Lidové noviny

Sladká Francie pořád přitahuje

- JINDŘICH BÁLEK

Nedělní koncert PKF – Prague Philharmon­ia by podle jmen na plakátu nikoho nepřilákal. Neznámé jméno dirigenta a klarinetis­ty Paula Meyera i méně uváděná díla na programu tak poslouchal­o především abonentní publikum – které ale mohlo ocenit jeden z mimořádně povedených koncertů.

Zazněly dvě suity Gabriela Faurého, subtilní a svým duchem protikladn­á díla: lyrická suita Pelléas et Mélissande a lehce komediální suita Masques et bergamasqu­es. Obě skladby dostaly potřebnou intonační čistotu a jemnost, mají svůj charakteri­stický pozdně romantický styl. Jakýmsi opožděným romantikem je také Max Bruch, jehož houslový koncert podbarvený jistou temnou vášnivostí patří k nejhranějš­ím dílům světového repertoáru. Na koncertě ovšem zazněl méně hraný Koncert pro violu, klarinet a orchestr e moll, ve kterém dirigent Paul Meyer sám hrál výborně na klarinet a spoluúčink­oval skvělý violista orchestru Stanislav Svoboda. Toto Bruchovo dílo je sice právem méně slavné, ale osobitého melodickéh­o půvabu je v něm pořád dost. Celý koncert uzavřela svižná Sinfoniett­a Francise Poulenka, charakteri­stické virtuózní dílo autora prvé poloviny dvacátého století, vtipné a neoklasick­é.

Byl to noblesní francouzsk­ý koncert, kterým PKF navázala na své nejlepší tradice spolupráce s Michelem Swierczews­kým. Pozvání Paula Meyera, který už byl hostem ve všech slavných sálech, je samozřejmě dobrou vizitkou současného francouzsk­ého šéfa Emmanuela Villauma.

Při programu se dalo také přemýšlet o romantické tradici, která zdaleka není něčím antikvární­m. Romantismu­s vždy zůstane jedním z kořenů hudebního umění, stejně jako jsou lidské city součástí lidského bytí. Musí se s nimi ovšem umět pracovat, a to dnes zdaleka nedokáže každý.

Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Max Bruch

 ?? Francouzsk­ý klarinetis­ta a dirigent Paul Meyer REPRO LN ??
Francouzsk­ý klarinetis­ta a dirigent Paul Meyer REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia