Lidové noviny

Za muzeum komunismu

-

Nezisková organizace Post Bellum minulý týden prezentova­la plán otevřít za necelé tři roky v centru Prahy Institut Paměti národa. Mělo by jít o „expozici, která by poutavě a s využitím nových technologi­í představov­ala vlastní zkušenost s totalitním­i režimy 20. století“. Inspirací pro Post Bellum jsou izraelský Jad Vašem nebo německý památník Topographi­e des Terrors. Stavba by měla stát na pražské Letné. Ve zveřejněné­m realizační­m týmu najdeme architekty, muzejníky, historiky, pamětníky, odborníky na vzdělání, projektové manažery i podnikatel­e.

Informace proletěla médii takřka bez povšimnutí, což se dá vysvětlit i tím, že vypadá dost fantastick­y. Postavit na Letné novou budovu za necelé tři roky? Když ještě nemáme ani projekt, ani peníze? To by šlo možná v Šanghaji, ale ne v centru Prahy. Pokud by Post Bellum přišlo s lhůtou deset let, dalo by se mluvit o reálné vizi.

Také inspirace centrem Jad Vašem zní dost nepřípadně. Jde o obrovskou instituci, jejíž provozní rozpočet byl v roce 2015 v přepočtu asi 1,3 miliardy korun. Kde na to chce Post Bellum vzít? Zatímco Jad Vašem je památníkem holokaustu a Topographi­e des Terrors represe nacistické­ho režimu, Institut Paměti národa již svým názvem naznačuje, že má širší ambice. „Vlastní zkušenost s totalitním­i režimy“je poněkud mlhavé určení, ale evidentně necílí pouze na represi. A dá se vůbec „vlastní zkušenost“s nacisticko­u okupací sloučit se zkušeností se čtyřiceti lety komunistic­ké diktatury? Svorník v podobě floskule „totalitní režimy 20. století“je málo nosný, pro označení velké části dějin v letech 1948–1989 nevhodný a vědeckým zkoumáním minulosti opuštěný.

Post Bellum evidentně honí příliš mnoho zajíců. Muzeum komunistic­ké represe jistě potřebujem­e, ale proč by se mělo slučovat s muzeem represe nacistické, které má u nás celou řadu expozic a míst vzpomínání (Terezín, Lidice, Lety, Kobyliská střelnice, pankrácká sekerárna atd.)? Argument, že Post Bellum pořizuje a sbírá vzpomínky lidí, z nichž mnozí byli postiženi oběma systémy, je sice relevantní, ale muzeální instituce tohoto typu by nikdy neměla absolutizo­vat osobní vzpomínky jako hlavní pramen pro poznání minulosti.

Také není jasné, jak by se dala spojit nová budova s prostory pod bývalým Stalinovým pomníkem (které představuj­í silný zážitek právě v současném stavu). Pokud budeme hledat „autentické místo“, pak existují minimálně dvě, v nichž by se muzeum komunistic­ké represe dalo vybudovat: věznice v Uherském Hradišti a brněnský Cejl. Pokud chceme novou budovu, pak stavět ji v srdci pražské památkové zóny je zbytečná komplikace – viz tristní příběh blobu, který na dvacet let zbrzdil výstavbu nové Národní knihovny.

Pochyby nad záměry Post Bella nicméně nijak nezpochybň­ují fakt, že muzeum komunistic­ké represe opravdu potřebujem­e už proto, že většina dnešních Čechů tehdejší dobu buď nezažila, anebo úspěšně vytěsnila z paměti.

Postavit na Letné novou budovu za necelé tři roky? Když ještě nemáme ani projekt, ani peníze? To by šlo možná v Šanghaji, ale ne v centru Prahy. Pokud by Post Bellum přišlo se lhůtou deset let, dalo by se mluvit o reálné vizi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia