Lidové noviny

Stín knížecí dýmky

Pravice se rozhodla pomáhat Babišovi

-

Zlé jazyky tvrdí, že za páně Babišovým úspěchem u voličů se neskrývá svatá trojice Peníze–Peníze–Peníze, ale nepříliš nebezpečné trio Sobotka–Kalousek–Fiala. Málokde to je vidět tak pregnantně jako na volebním boji v klíčovém obvodě: v Praze.

Občanští demokraté kulišácky složili kandidátku ze všech možných proudů, jež dnes ve straně soupeří. Na čele trůní jediná jakžtakž zkušená politička, poslankyně a starostka Jana Černochová. Druhý je Filip Humplík, nová liberální krev. Třetí pak mediální magnet a „zlý muž“Václav Klaus junior, čtyřku má bývalý primátor Bohuslav Svoboda, s motýlkem, a ještě lékař. Co víc si přát? Bohužel hodně.

Praha už dávno není fanklub ODS, jenž, slovy Stanislava Křečka, zvolí i Klausovu tenisovou raketu. Doba, kdy tu strana získala 48,32 procenta, je nenávratně pryč, minule to byla necelá čtvrtina. Ten propad nebyl jen reakcí na dění na Úřadu vlády, ale ilustruje i proměnu voličského sebeuvědom­ění: voliči ODS zjistili, že asi nejsou takovými pravičáky, jak si dvacet let mysleli. Svůj odpor ke starosocia­lismu v podání ČSSD/KSČM pak demonstrov­ali volbou TOP 09 či (pro mnohé paradoxně) hlasem pro Babišovo ANO. Současná kandidátka ODS je svým způsobem skvělá, ale pro skalní a věrné. Nikoli tady a teď, kdy strana potřebuje zlákat i nestálé příznivce.

O pražském lídrovi TOP 09 netřeba psát. Celoživotn­í bojovník za lidská práva a bývalý kancléř Václava Havla Karel Schwarzenb­erg udělal díky Martinu Bursíkovi (jenž jej udělal ministrem) a Miroslavu Kalouskovi (jenž jej udělal šéfem partaje) na sklonku života zázračnou politickou kariéru. Ale pokud loni prohlásil, že není schopen práce ve sněmovně, a ze zdravotníc­h důvodů odstoupil z čela strany, proč chce být do té sněmovny na další čtyři roky zvolen?

Zatím netušíme, koho určí, pardon zvolí, Babiš za pražského lídra. Třeba se Pražané Martinu Stropnické­mu vysmějí. Ale jestli dotyčný prohraje, bude to jen jeho chyba. Protivníci pro vítězství ANO zde udělali maximum. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia