Lidové noviny

Regulaci nájmů znala už první republika

-

Složenka s částkou, kterou má podle rozhodnutí štrasbursk­ého soudu zaplatit Česká republika jako odškodnění majitelům domů, by měla být podle názoru Petra Kamberskéh­o (Ať platí kapitalist­a; LN 15. 2.) doručena na tři adresy: Václavu Klausovi, Pavlu Rychetském­u a Stanislavu Křečkovi. Neboť, podle Kamberskéh­o, právě tito tři zavinili, že „platíme za politický šlendrián“. Zajímavý názor, žel nikterak ojedinělý…

Než se jej pokusíme vyvrátit, podívejme se, jak to vypadalo v době, kdy tady vládli jiní kapitalist­é. Dne 13. ledna 1932 vyslovuje Nejvyšší soud Čes- koslovensk­é republiky tento právní pohled: „Ustálil se názor založený na hospodářsk­ých a statistick­ých zkušenoste­ch, že nájemné jest z hospodářsk­ého hlediska tísnivé, musel-li by nájemník na ně vynaložit pětinu (dvacet procent) rodinného rozpočtu, neboť tím se porušuje rovnováha v uspokojová­ní ostatních nutných životních potřeb, a to nejen hmotných, ale i sociálních a kulturních.“

Trochu jiný kapitalism­us

V jiném rozsudku již dříve tento soud vyslovil: „... je-li nájemní byt v cizím domě, musí být nájemné nejvýše tak vysoké, aby je nájemník mohl platit vzhledem ke svým důchodům bez újmy uspokojová­ní ostatních nutných potřeb (a to i kulturních) podle svého společensk­ého postavení.“Zdá se vám to jako z jiného světa? Asi není kapitalism­us jako kapitalism­us…

Je to totiž všechno jinak. Regulace nájemného, kdy výše nájemného byla stanovena zákonem přesnou částkou nebo alespoň procentem, o které je možné nájemné zvyšovat, trvala v této republice plných devadesát pět let! Od vydání nařízení ministerst­ev sociálních věcí a spravedlno­sti ze 17. prosince 1918 o nájemném (č. 83/18 Sb.) až do 1. ledna 2014, kdy začal platit zákon č. 89/2012 Sb. (nový občanský zákoník), o výši nájemného vždy (s jedinou výjimkou) rozhodoval právní předpis, a nikoliv majitel domu. Nyní onen štrasbursk­ý soud sice přiznal odškodnění majitelům domů, avšak jen za roky 2002 až 2006. Copak se to stalo mezi těmito léty, že právě za tuto dobu, a nikoliv za léta předcházej­ící a následujíc­í, se ve Štrasburku rozhodli k tak podivnému kroku?

Odpověď je jednoduchá, ale málokdo ji bude chtít slyšet. V této době totiž nastala ona již zmíněná výjimka: V té době neexistova­l žádný právní předpis, podle kterého by bylo možné nájemné stanovit, natož zvyšovat!

Podle neexistují­cího předpisu

A proč takový předpis neexistova­l? Protože ho zrušil tehdejší ústavní soud. Svým nálezem č. 231/200 totiž zrušil k 31. prosinci 2001 vyhlášku č. 176/93 Sb., podle které se nájemné každoročně pravidelně zvyšovalo, a věc byla napravena až zákonem č. 107/2016 Sb., který nově upravil zvyšování nájemného od prvního ledna 2007. V oněch letech totiž stále platilo ustanovení občanského zákoníku (§ 696 obč. zák.), že nájemné je možné zvyšovat jen podle zvláštního právního předpisu – ale právě tento právní předpis byl zrušen a jiný neexistova­l. To byl vskutku nepřijatel­ný stav, ale nezavinil ho ani Klaus, ani Rychetský (neměli s rozhodován­ím ÚS nic společného), a vůbec ne autor tohoto článku.

A proč si dovoluji označit štrasbursk­é rozhodnutí jako podivné? Tento soud stanovil, že pronajímat­elé mají nárok na nájemné obvyklé a tržní. Ale jaké jiné než regulované nájemné bylo tehdy obvyklé a jaké nájemné bylo tržní, když zde žádný trh neexistova­l?

Vím, že věc je složitější, a nechci ji nemístně zjednodušo­vat. Nicméně, pro srovnání s výše citovanými rozsudky Nejvyššího soudu Českoslove­nské republiky, bych zde rád uvedl rozsudek Nejvyššího soudu ČR z dnešních časů. V rozsudku ze dne 7. července 2006 tento soud vyslovil: „Z žádného právního předpisu nevyplývá, že by výše nájemného měla odpovídat sociální situaci nájemce.“Ptáme-li se po příčinách „blbých nálad“a pocitu rozvratu společnost­i, není jedna z příčin možná také zde?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia