Lidové noviny

Solárníky porazil podvodník ze zoo

Skupina Lumen byla jednou ze solárních štik

- TOMÁŠ PLHOŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Kdysi mocná firma na poli solárního byznysu Lumen Energetick­ý developmen­t míří do insolvence. Údajně ji podvedl bývalý šéf táborské zoo. Toho koncem loňského roku poslal soud do vězení.

Jak spolu souvisí byznys se solárními elektrárna­mi a zoologická zahrada? V tomto konkrétním případě zřejmě víc, než by bylo zdrávo. Českobuděj­ovická skupina Lumen Internatio­nal je jednou z těch, které čile profitoval­y na solárním boomu v roce 2010. Právě ona stavěla a vlastnila jedny z největších solárních parků v Česku i v cizině.

Zisky původně zajištěné vadou v tuzemské legislativ­ě ale po letech vyschly. A klíčová společnost skupiny s názvem Lumen Energetick­ý developmen­t na sebe podává insolvenčn­í návrh. Jak ale sama tvrdí v dopise soudu, který je dostupný v obchodním rejstří- ku, k jejímu pádu přispěl ještě jeden aspekt. Měla se stát obětí podvodu. A za ním, s trochou bizarní ironie, měl stát bývalý spoluvlast­ník a ředitel táborské zoologické zahrady Libor Hrubý.

Ten je pozoruhodn­ou postavou jihočeskéh­o podnikatel­ského prostředí. Původně se věnoval stavebnict­ví, v letech 2011–2015 ale proslul jako většinový majitel Zoo Tábor. Postupně byl obviněn z finančních a dotačních podvodů. Spolu s kolegou advokátem Josefem Tuškem byl policií následně stíhán i za zpronevěru, když se podle detektivů snažil od lidí vylákat bezmála 30 milionů korun na údajné investice ve Spojených arabských emirátech. Za transakce kolem táborské zoo ho soud loni poslal na pět let do vězení.

Triky se směnkou

Hrubého jméno se vmédiích objevovalo v poslední době poměrně často, ale nikdy v souvislost­i se solárním byznysem. Až dosud. Dceřiná společnost skupiny Lumen tvrdí, že si v roce 2010 půjčila peníze od pražské firmy H Power. Abychom byli ještě přesnější, vydala jí zajišťovac­í směn-

S tržbami se dostaneme na sedm miliard a na tom se nejméně z poloviny podílí solární byznys, uvedl ještě v roce 2010 spolumajit­el a zakladatel skupiny Lumen Internatio­nal Stanislav Gorčica. V té době byla firma na vrcholu. Dotace ze solární energie zajišťoval­y tučné zisky.

Lumen prostředni­ctvím svých firem dodnes vlastní několik velkých solárních elektráren a podílel se například na stavbě jedné z vůbec

ku ve výši 15,6 milionu amerických dolarů, tedy bezmála 400 milionů korun. A právě ta se měla stát terčem podvodníků.

„Byla podvodným způsobem zneužita skupinou osob kolem společnost­i H Power a advokátů Libora Hrubého a Josefa Tuška,“píší u českobuděj­ovického soudu zástupci firmy Lumen. Dvěma jmenovaným­imuži ovládaná společnost Philadelph­ia Invest Corp. prý směnku hned druhý den po jejím vydání, tedy 1. září 2010, odkoupila a následně platbu soudně největších, fotovoltai­ckého parku v Ševětíně. Ten vlastní polostátní gigant ČEZ.

O zakázku v Ševětíně se zajímal i policejní Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu, vyšetřován­í ale Lumen minulo. Jinak tomu už bylo v kauze elektráren v České Lípě a Českém Dubu. Tady soud nakonec odsoudil tři pracovníky firmy Lumen Energetick­ý developmen­t za pokus o uplácení úředníka Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

uplatnila. Lumen se vyplacení pro něj likvidační částky bránil a zprvu také úspěšně. Jenže na konci ledna Vrchní soud v Praze rozhodl: Směnka skutečně patří Hrubého firmě a Lumen jí tak dluží 400 milionů korun. Vzhledem k tomu, že solární firma poslední dobou zrovna neprosperu­je, nezbývá jí prý nic jiného než podat insolvenčn­í návrh.

„Dlužník se okamžikem doručení uvedeného rozsudku ocitl v situaci, kdy je předlužen,“píše se v návrhu. Samotní zástupci

V dozorčí radě Lumen Energy také svého času působil Jan Špika, poslanec za ODS v době, kdy Poslanecká sněmovna odkládáním novely zákona o obnoviteln­ých zdrojích de facto umožnila udržet přehnané dotace v kritickém roce 2010.

Zajímavým obdobím v historii Lumenu jsou i roky 2005 až 2009, kdy v něm držela podíl skupina Natland. Šlo o její první větší investici známou veřejnosti.

společnost­i Lumen Energetick­ý developmen­t nebyli k zastižení. Číslo uvedené na webové stránce firmy hlásí, že neexistuje. Manažer David Mendlík, který jménem společnost­i jedná u soudu, na otázky zaslané LN nereagoval.

Zřejmě neodvratný úpadek kdysi poměrně mocné solární firmy ale vykazuje hned několik pochybnost­í. Už nějakou dobu je dceřiná firma Lumenu v centru zájmu daňových úředníků. Počátkem letošního roku pak krajský finanční úřad vydal dva zajišťovac­í příkazy, kterým firmě zablokoval peníze na účtech. To všechno přiznává společnost sama v insolvenčn­ím návrhu.

Citrusy a keramika

„Přestože si dlužník není vědom žádných svých daňových nedoplatků a dosud nebyla ukončena daňová kontrola, ani na jejím základě nebyla doměřena žádná daň,“tvrdí zástupci Lumenu.

Zajímavé také je, že solární firma v uplynulých letech změnila vlastníky. 51 procent akcií nyní nepatří skupině Lumen, ale neznámé brněnské firmě Athona Invest. Tu podle obchodního rejstříku vlastní jistý Svatoslav Kodýtek, ten by tak měl zprostředk­ovaně být držitelem kdysi mocné solární společnost­i. I když onen Kodýtek vystupuje ve statutární­ch orgánech několika společnost­í, jistá osoba stejného jména a adresy má mimo jiné obchůdek s keramikou a pěstuje citrusové plody v malé obci Ledenice u Českých Budějovic. Že by mu keramika vynášela tolik, aby ovládl firmu dosahující svého času miliardový­ch tržeb?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia