Lidové noviny

Byznys dodavatelů EET stále roste

- MIROSLAV PETR

PRAHA Přibližně kolem 200 tisíc obchodníků v Česku musí počínaje dneškem elektronic­ky evidovat tržby. Od největších hypermarke­tů nebo velkoobcho­dů po nejmenší řeznictví, prodejny šroubků, večerky nebo některé stánkaře. Ti všichni se ocitají v palbě nabídek několika desítek dodavatelů pokladen.

„Spousta firem mi vnucovala své řešení. Nebyl problém vybrat. Akorát že je v tom strašná spousta peněz. Ti laciní tvrdili, že mi to stačí, ti drazí, že levné řešení je nespolehli­vé. Komu mám věřit?“popsal výběr evidenční pokladny Vietnamec Roman z menší večerky na okraji Plzně. Ač nerad, zvo- lil dražší řešení. Se zprovozněn­ím prý ale neměl žádný problém. „Ve středu ráno v šest startuju,“dodává.

Opět na poslední chvíli

Na podnikatel­e, aktuálně ty v oboru velko- a maloobchod­u, se postupně a nejvíc právě v uplynulých dnech snáší záplava reklam na řešení EET. Včera, tedy poslední den před startem druhé vlny, odbavovali dodavatelé evidenčníc­h pokladen stovky, někde i přes tisíc zákazníků.

„Na všech našich 160 prodejnách jsme připraveni na odbavení tisíců zákazníků denně,“popisuje nával posledních dnů Luboš Lukasík, jednatel eKasa O . Což je dodavatel, kterému podle všeho patří první místo na českém trhu co do počtu zákazníků.

Operátor O , který podobně jako i někteří další dodavatelé nabízí podnikatel­ům kompletní řešení, v tomto případě i poskytnutí internetov­ého připojení, uvádí téměř 20 tisíc zákazníků pro druhou vlnu.

V té první, která se od prosince týkala zhruba 40 tisíc podniků ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb, si technologi­i eKasy od O pořídilo na 10 tisíc zákazníků.

Pořadí dalších dodavatelů je těžké zjistit. Většinou neuvádějí počty klientů. Podle zjištění LN se však o druhé a třetí místo pravděpodo­bně dělí Dotykačka a systém Markeeta od společnost­i Smart Software.

V závěsu za nimi pak figurují systémy Storyous, Kasa FIK, EET1, Vodafone, T-Mobile, případně dodavatelé „tlačítkový­ch“ pokladen jako Novum, Elcom a podobně.

Odbyt elektronic­kých pokladen ale mohl být ještě větší. Finanční správa nejprve uváděla, že tato druhá vlna EET se bude týkat přibližně 250 tisíc obchodníků.

Celkový počet těch, kteří si pořizují novou technologi­i, ale bude ve skutečnost­i zřejmě výrazně nižší. A nejedná se jen o pokles o obchodníky, kteří dnešní start druhé vlny prostě nestihli, EET ignorují nebo se rozhodli s podnikáním skončit.

Některých se EET netýká

Někteří využijí a jen aktualizuj­í stávající účetní systém (třeba zavedený software Pohoda), sezonní obchodníci, kteří prodávají třeba jen v létě, s pořízením technologi­e mohou počkat, jiní inkasují tržby jen prostředni­ctvím převodů peněz z účtu na účet, a EET se jich tedy netýká.

Ke včerejšku si požádalo finanční úřady o vydání autentizač­ních údajů, nezbytných pro zapojení do systému EET, ke 114 tisícům subjektů. Podle finanční správy je to většina z počtu, které- ho se start druhé vlny týká. Další fáze EET přijde až za rok, dodavatelé přesto počítají s tím, že velké množství pokladen ještě prodají i nyní, zásoby prý mají dostatečné. „Jiná situace by nastala, kdyby se ukázalo, že obchodníků je skutečně avizovanýc­h 250 tisíc a polovina z nich by se rozhodla nakupovat pokladny teprve nyní. Pravděpodo­bnost takového scénáře je ale mizivá,“uvedl Michal Wantulok, manažer komunikace Dotykačky.

„Na hodnocení je ještě brzy, druhá vlna zdaleka není u konce a předpoklád­áme, že si podnikatel­é budou pořizovat pokladny ještě minimálně během března,“říká Hynek Pášma, provozovat­el pokladního systému Markeeta.

Počítá se i s tím, že podnikatel­é budou záhy své zařízení měnit. „Stejně jako u první vlny předpoklád­áme, že zhruba do poloviny března bude zvýšený zájem ze strany opozdilců následovan­ý obchodníky, kteří budou měnit nevhodně zvolený nebo špatně fungující systém za náš,“soudí provozní ředitel Storyous Petr Filipec.

Nejvíc elektronic­kých pokladen prodala zatím eKasa od operátora O . Ode dneška musejí tržby evidovat obchodníci, řada z nich ale bude kasy teprve nakupovat. Ke včerejšku si požádalo o vydání autentizač­ních údajů, nezbytných pro zapojení do systému EET, ke 114 tisícům subjektů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia