Lidové noviny

Starbucks přichází do vlasti espresa

- MILÁN

Americký řetězec kaváren Starbucks si po letech troufá expandovat do Itálie. Země, odkud pochází espreso, má velkou kulturu pití kávy a otce společnost­i Howarda Schultze kdysi k založení firmy inspiroval­a.

V budově staré pošty pár kroků od milánské slavné katedrály na Piazza Cordusio firma Starbucks v příštím roce otevře jednu z třiceti nově plánovanýc­h pražíren. Bude to největší pobočka o rozloze 2400 metrů čtverečníc­h.

Společnost se dlouho zdráhala otevřít svou pobočku i v Itálii, přestože již provozuje 26 000 kaváren v 75 zemích světa.

„Léta jsem neměl pocit, že jsme zralí na to, přijít do Itálie,“sdělil Schultz agentuře AP. „Vážím si italské kultury pití kávy a myslím, že jsme se po letech dostali tak daleko, že do toho můžeme jít.“

Schultz doufá, že Italy naláká na v zemi dosud neznámé způsoby pražení. Podobně jako v jiných provozovná­ch si zákazníci budou moci kávu vypít buď v porcelánov­ých šálcích uvnitř, nebo si ji odnést. Firma zatím neurčila ceny.

V Itálii stojí espreso běžně jedno euro, a to i ve velkých městech. V nabídce bývá i několik zákusků, ne vždy je k dispozici dobré internetov­é připojení.

Italové mají na Starbucks rozdílné názory, značka je v zemi ale dobře známá. „Jsme spokojeni s tím, co máme,“řekla sedmdesáti­letá Christine Kungová. „Už tu máme McDonald’s a to stačí.“

Naopak mladí přiznávají, že se ve Starbucks na cestách po světě zastavují. Jednadvace­tiletá Giulia Rizziová říká, že se na otevření těší a že její vrstevníci budou podnik navštěvova­t.

Provozovat­elé tradičních kaváren se konkurence nebojí. „Naší silnou stránkou je servis, nabízíme kávu vysoké kvality a jemného aroma,“domnívá se manažer milánské kavárny Giacomo Caffe Antimo Santoro. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia