Lidové noviny

BlackBerry vrací klávesnici

- LUDĚK VOKÁČ BARCELONA

Firma BlackBerry se kdysi řadila mezi průkopníky na poli chytrých telefonů a proslula svými modely s tzv. qwerty klávesnicí. Pozadí projektu KEYone je ovšem trochu komplikova­né.

Samotná kanadská společnost BlackBerry patří na poli mobilních telefonů k živoucím legendám. Takových je již málo, nicméně i tato značka sama v posledních letech skomírala a zdálo se, že zmizí nadobro. Nakonec se tak nestalo, ale jen za cenu toho, že dnes už u BlackBerry nic není tak, jak bývalo.

Firma samotná má totiž s aktuálním modelem KEYone jen málo společného, v podstatě pro něj dodává jen svůj software. Výrobu a distribuci obstarává čínská společnost TCL, která je i u nás známa smartphony jiné známé značky – původem francouzsk­ého Alcatelu. TCL získala v uplynulých měsících exkluzivní licenci na použití značky BlackBerry v mobilních telefo- nech a KEYone je vlastně prvním smartphone­m, který z této nové spolupráce vzešel. A hned se přitom vrací k tradicím značky.

BlackBerry totiž v poslední době procházelo velmi turbuletní­m obdobím. Firma, jejíž smartphony s qwerty klávesnicí si mnozí manažeři vybavují coby první telefony, na kterých kdy vyřizovali e-maily, se od této konstrukce začala odvracet. A to v důsledku změny preferencí většinovýc­h zákazníků, na které BlackBerry nikdymoc cílit neumělo.

Firma, tehdy ještě pod původním názvem RIM (Research in Motion), tedy začala vyrábět i dotykové telefony, z původního systému pak přešla na zcela nový BlackBerry OS10. Ten se ale bohužel v praxi moc neuchytil, byť to byl třeba z hlediska koncepce ovládání výborně připravený systém – umožňoval právě snadné dotykové ovládání a zároveň počítal s plným zapojením mechanické klávesnice.

Firma staví na bezpečnost­i

Proto BlackBerry u posledních modelů, už s novým názvem firmy BlackBerry Limited, přešlo k dnes zcela dominantní­mu operačnímu systému Android. První takový model Priv měl ještě vysouvací klávesnici, ale byl hodně drahý, a to i díky nezvyklému zahnutému displeji. Pak už přišly modely DTEK50 a DTEK60, které byly čistě dotykovými přístroji. A které shodou okolností už pro kanadské BlackBerry vyráběla firma TCL. Ta se nakonec s kanadskou firmou dohodla, že celou produkci smartphonů, včetně vývoje a distribuce převezme.

BlackBerry jako takové jen dodá značku a svůj software, který pro operační systém Android vyvíjí. Majitelé telefonů s Androidem tak dnes mohou používat fanouškům značky známé aplikace jako například BlackBerry Messenger. Software se krom tradičních funkcí značky soustředí také na bezpečnost, a tak se společně s TCL chlubí tím, že smartphony s jejím softwarem patří z hlediska zabezpečen­í dat k nejlepším na trhu.

Legendární kanadská značka BlackBerry se nadechuje k novému útoku. Její model KEYone je snad jediným moderním smartphone­m s klávesnicí.

Vlastní prodejní síť

A nové BlackBerry KEYone na těchto atributech staví. Známé funkce, důraz na bezpečnost a qwerty klávesnice by měly být těmi prvky, které o přístroje této značky opět zvednou zájem, především mezi firemní klientelou. I proto například TCL buduje pro BlackBerry vlastní prodejní kanály. I když má firma v Česku distributo­ra, který se zabývá prodejem její druhé značky Alcatel, právě u něj vzniká nové oddělení, které bude mít na starosti jen BlackBerry. Jedině tak totiž KEYone (a jeho budoucí sourozenci) bude moci uspět.

 ?? Od společnost­i BlackBerry má praktické ovládání s klávesnicí, která zároveň poslouží i jako touchpad. Mohlo zaujmout i širší publikum. FOTO AP ?? KEYOne
Od společnost­i BlackBerry má praktické ovládání s klávesnicí, která zároveň poslouží i jako touchpad. Mohlo zaujmout i širší publikum. FOTO AP KEYOne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia