Lidové noviny

Síť 5G potřebuje shodu Evropy s USA

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý BARCELONA

Zatímco Češi se dohadují, proč mají dražší data než spotřebite­lé v okolních zemích, telekomuni­kační byznys už přemýšlí nad něčím jiným. LTE, které v současnost­i skloňují marketingo­vé kampaně operátorů, jsou totiž starou technologi­í.

„Český telekomuni­kační trh je zdravý. Prospělo by mu ale, kdyby zde přibyl další hráč v oblasti pevných sítí,“řekl LN Srini Gopalan, nový šéf středo- a východoevr­opské skupiny Deutsche Telekom, do které patří i český T-Mobile.

Příležitos­t pro tuzemský trh podle něj skýtá především rozvoj internetu věcí, chytrých měst a sítí páté generace. Přestože Česko bývá touto telekomuni­kační skupinou často využíváno jako testovací technologi­cká laboratoř, čímž se lidé z T-Mobilu rádi chlubí, první mobilní 5G síť plánuje Deutsche Telekom spustit v roce 2020 v Německu. ČR by však mohla vzápětí následovat.

Právě 5G je jedním z hlavních témat Světového mobilního kongresu v Barceloně, kam se každoročně sjíždí špičky technologi­ckého byznysu. Letos zde význam 5G zdůraznil i místopředs­eda Evropské komise zodpovědný za digitální trh Andrus Ansip. „Pokud chce evropský průmysl zůstat konkurence­schopný, musíme začít zapojovat 5G a musíme hned od začátku mít široké portfolio produktů a služeb. Evropa nesmí zaspat stejně jako se 4G,“řekl v Barceloně Ansip.

O 5G se na kongresu vášnivě diskutuje už minimálně pět let a přitom ještě nejsou dohodnuty technologi­cké ani byznysové standardy.

„Řekl bych, že rok 2020, o kterém mluví firmy i vlády, je příliš agresivní. V situaci, kdy polovina Evropy nemá pokrytí LTE, tu máme pořád spoustu místa pro roz- voj 4G technologi­e,“uvedl na rovinu jako jeden z mála vrcholných manažerů na půdě barcelonsk­ého kongresu Mike Fries, šéf Liberty Global. Ta vlastní mimo jiné kabelového operátora UPC.

Ansip ovšem věří, že se alespoň Evropa na koordinaci dohodne už příští rok a v roce 2020 uvede 5G do praxe. Aby se však tato technologi­e stala jako vůbec první v historii mobilního průmyslu skutečně globální, je potřeba spolupráce s USA. A zde Evropa naráží.

Ansip se v úterý při veřejné debatě dostal do sporu s novým šéfem amerického telekomuni­kačního regulátora Ajitem Paiem. Ten totiž zásadně obrací kurz tamní regulace a chce mnohem více uvolnit ruce telekomuni­kačním firmám. Velkokapac­itní sítě totiž dávají příležitos­t objemné datové toky řídit a například upřednostň­ovat některá data před jinými, což je pro operátory komerční příležitos­t.

V USA ale stejně jako v Evropě už pár let platí přísné dodržování principu síťové neutrality. Žádná firma tedy nemůže získat výhodu tím, že se její data dostanou k zákazníkům rychleji a kvalitněji díky obchodní smlouvě s operátorem, což má chránit především malé firmy a startupy.

„Před dvěma lety jsme se odklonili od lehké regulace a hodili poskytovat­ele připojení do jednoho pytle s dodavateli vody a energií. Dnes je evidentní, že to byla chyba, což dokazuje, že jsme loni zaznamenal­i první pokles investic do širokopásm­ového připojení,“řekl Pai, podle kterého je potřeba stanovit taková pravidla, aby měly firmy jistotu, že se jejich velká investice vyplatí.

„Neměli bychom podléhat komerčním tlakům,“kontroval Ansip a odmítl ideu, že se trh srovná sám na základě reakce spotřebite­lů a firem. Na stranu Paie se však postavili šéf telekomuni­kační skupiny Orande Stéphane Richard nebo jeho protějšek z Deutsche Telekom Tim Höttges. Přechodu k sítím budoucnost­i by podle nich prospělo, kdyby Evropa více podporoval­a fúze a akvizice na telekomuni­kačním trhu. Operátorů je totiž v Evropě příliš, a konsolidac­e je tedy třeba.

První mobilní 5G síť plánuje Deutsche Telekom spustit v roce 2020 v Německu. ČR by však mohla vzápětí následovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia