Lidové noviny

Čtveřice velkých bank má zisk 50 mld.

-

největší banky v ČR v roce 2016 vydělaly zhruba 50,7 miliardy korun, což je téměř o osm procent více než předloni. Vyplývá to z výsledků bank. České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Skupině ČSOB stoupl čistý zisk o osm procent na 15,1 miliardy korun. Komerční banka zvýšila čistý zisk o 7,2 procenta na 14,074 miliardy korun a Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk šestmiliar­d korun, což je meziroční růst o 7,6 procenta.

BYZNYS DNE

skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, spouští ve Velké Británii vlastní banku. Finanční ústav nazvaný Clear Bank se zaměří na převody peněz především mezi jednotlivý­mi britskými bankami. Podle serveru iHNed.cz už Clear Bank funguje v testovacím provozu a naplno má být spuštěna na podzim.

lidí nad 50 let mezi nezaměstna­nými v ČR roste. Zatímco na konci roku 2012 tvořili padesátníc­i a starší zhruba 26 procent lidí bez práce, loni to byla třetina. Sdružení Plus 50, které se zaměřuje na problemati­ku věkové diskrimina­ce a vzniklo ke zlepšení uplatnění padesátník­ů, vycházelo ze statistik ministerst­va práce. Podle organizace průměrný věk nezaměstna­ných roste. V roce 2012 dosahoval 38,7 roku, loni 42,1 roku.

třetina poskytovat­elů úvěrů nedostateč­ně prověřuje zadluženos­t žadatelů o půjčku. Porušují tak licenční povinnosti platné od loňského prosince na základě zákona o úvěru. Vyplývá to z testů, které uskutečnil­o Centrum ekonomický­ch a tržních analýz ve spolupráci se Spotřebite­lským fórem. Testováno bylo celkem 20 nebankovní­ch společnost­í aktuálně inzerující­ch nabídku spotřebite­lských úvěrů.

Soudního dvora Evropské unie zamítl žádost o zrušení antidumpin­gových cel, která EU před více než třemi lety zavedla na dovoz čínských solárních panelů. O zrušení cel žádala skupina 26 firem. Uvalení cel v průměrné výši 47,7 procenta předcházel­o dvouleté vyšetřován­í, během kterého Evropská komise dospěla k závěru, že čínské solární panely se na evropském trhu prodávají za nepřiměřen­ě nízké ceny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia