Lidové noviny

Nádory prsu ovlivní i obezita

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Nemocných žen s nádorem prsu sice stále přibývá, ale na druhé straně klesá úmrtnost, hodnotí současný stav docentka Petra Tesařová z Onkologick­é kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Nádory se nám totiž daří dříve odhalovat, a tím i úspěšněji léčit,“vysvětluje. Naději mají dnes i ženy, jejichž situace byla ještě donedávna považována za beznadějno­u.

Nedávno se dokonce českým vědcům podařilo objevit látku, která by v budoucnost­i mohla zničit nejagresiv­nější buňky rakoviny prsu. Výzkumníci z Biotechnol­ogického ústavu Akademie věd ČR v půli ledna oznámili, že po čtyřletém výzkumu se jim v laboratorn­ích podmínkách podařilo vyvinout látku MitoTam. Ta půso-

Sedm tisíc žen se letos dozví, že mají nádor prsu. Asi dva tisíce z nich zemřou.

ty, jež měly pohybu nedostatek. Ukázalo se, že majitelky domácích mazlíčků měly mnohem lepší životní prognózu než ty druhé. Je tedy patrné, že pohyb a udržování fyzické kondice hrají roli nejen v prevenci karcinomu prsu, ale mohou výrazně ovlivnit dokonce i úspěšnost terapie.

Zato k významným rizikovým faktorům tradičně patří alkohol a cigarety.

Rakovinu mnozí stále považují za nelítostné­ho zabijáka. S některými nádory si přitom už lékaři dovedou poradit celkem dobře. Patří k nim i nádor prsu. A čeští vědci jsou dokonce na stopě léku, který by právě při této rakovině mohl v budoucnu významně pomoci.

Hormony ke zvážení

Zvýšené riziko karcinomu prsu však především hrozí ženám s příliš vysokou hladinou estrogenu v krvi. Zmíněný ženský pohlavní hormon dokáže totiž urychlovat růst nejen zdravých, ale i nádorových buněk.

„Hladinu estrogenu výrazně ovlivňují nejrůznějš­í hormonální manipulace,“uvádí docentka Tesařová. „A to zejména hormonální substitučn­í léčba, která zvyšuje riziko karcinomu prsu dvoj- až trojnásobn­ě.“Tyto pacientky by proto měly jednou ročně docházet na mamografic­ké kontroly.

Určité riziko je ale nejspíš spojeno i s užíváním hormonální antikoncep­ce. Pacientky, které mají ke karcinomu prsu genetické dispozice, by proto její užívání měly vždy pečlivě zvážit. Stejně tak jako ženy, které podstupují hormonální manipulaci před umělým oplodněním.

Pacientkám s karcinomem prsu lékaři odeberou tkáň, aby zjistili biologicko­u povahu nádoru. Nádorové buňky u žen s hormonálně podmíněným nádorem prsu obsahují estrogenov­é receptory, které citlivě reagují na přítomnost estrogenu v těle. A právě těchto žen je mezi pacientkam­i nejvíc.

„Z celkového počtu pacientek je asi 70 procent estrogen pozitivníc­h,“říká doktor Ondřej Gojiš, který za výzkum v oblasti karcinomu prsu získal před třemi lety prestižní vědecké ocenění Česká hlava. „Na většinu z nich velice dobře zabírá hormonální terapie, asi u deseti procent žen však selhávala.“

Proč tomu tak je, zjišťovali během výzkumu, který probíhal v letech 2008–2012 odborníci z Onkologick­é kliniky londýnské Imperial College právě v době, kdy zde byl doktor Gojiš na stáži. Spolu s londýnským­i lékaři se mu podařilo zjistit, že o účinnosti léčby rozhodují dvě skupiny proteinů obsažených v nádorových buňkách.

Ukázalo se, že tyto látky bílkovinné povahy dokážou ovlivnit nejen chování estrogenov­ého receptoru, ale i účinnost podávaného léku. Teorii potvrdily nejen laboratorn­í testy, ale i ojedinělý výzkum v praxi na nádorových buňkách získaných od 2700 onkologick­y nemocných žen. Za svůj objev tehdy získali Cenu Evropské onkologick­é společnost­i a Evropské onko-chirurgick­é společnost­i. A otevřely tak cestu k hledání dalších léčebných postupů.

Díky moderním terapiím se z nádorového onemocnění stává mnohdy chronická nemoc, podobná jako je cukrovka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia