Lidové noviny

O nemoci je lepší s dětmi mluvit

-

Podle průzkumu provedenéh­o pro pacientsko­u organizaci Mamma HELP by téměř každá pátá žena zatajila před svými dětmi, žemá rakovinu prsu. Bála by se, že by taková zpráva děti vystrašila, případně by jí stejně nerozuměly.

Ze své dlouholeté praxe však vím, že je mnohem lepší hovořit s dětmi o nemoci otevřeně. Zatajování či záměrné mlčení jsou pro děti velmi stresující, protože vnímají změnu atmosféry v rodině – strach, úzkost, smutek – a reagují na ni. Nejčastěji tím, že začnou zlobit, jsou lítostivé nebo začnou být bojácnější.

Rakovinu prsu je přitom možné vysvětlit i velmi malým dětem, pokud rodiče použijí srozumitel­nou formu. Proto dávám nemocným matkám tyto rady:

OČIMA PSYCHOLOŽK­Y

1. Když s dítětem mluvíte o rakovině prsu, musíte být otevřená, věcná, přímá. Musíte vysvětlit, co je to za nemoc, jak se budete léčit, jak se změníte fyzicky (například že vám vypadají vlasy), že nezastanet­e tolik práce v domácnosti.

2. Dovolte dítěti se kdykoliv na cokoliv zeptat. Děti totiž nejvíce traumatizu­je, když se „o tom“nemluví, když panuje nevyřčené pravidlo, že se nesmí zeptat. Pokud ale dítě nechce o nemoci mluvit, nenuťte jej.

3. Podporujte naději, že se situace vyřeší. Vysvětlete dítěti, že všechny změny v důsledku nemoci jsou jen dočasné. Optimistic­ký, pozitivní přístup k léčbě dává dítěti signál, že se chcete uzdravit.

4. Sdílejte přiměřeně své emoce z nemoci (smutek, strach, vztek) a ujistěte dítě, že je v pořádku cítit je také. V žádném případě to ale neznamená, že se budete chovat hystericky.

5. Předejděte zbytečným strachům. Především malé děti je nutné ubezpečit, že ony samy ani jejich chování (zlobení) nejsou zdrojem ani viníkem nemoci. Menší děti mohou také mít strach z „nakažení“.

Pacientská organizace Mamma HELP se rozhodla otevřít pro ženy s rakovinou prsu psychologi­ckou poradnu zaměřenou na rodinnou komunikaci v době, kdy matka prochází náročným obdobím. Najdete ji v Praze 3, vMamma HELP centru v Koněvově ulici 150, a pokud se osvědčí, zřídíme podobné poradny také v dalších městech, kde naše organizace působí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia