Lidové noviny

Ochránce před znásilnění­m v mobilu

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Japonští policisté v prefektuře Fukuoka na ostrově Kjúšú v lednu přišli s návrhem mobilní aplikace, která má ženy varovat v případě, že vstupují do oblasti, kde byly již dříve spáchány sexuální zločiny.

Aplikace s názvem Mimamoči je zdarma a k zasílání varovné notifikace používá signál GPS určující polohu mobilního telefonu.

Uživatelka si může nastavit dosah aplikace (od sto metrů až do pěti kilometrů) a také zjistit, kdy se v dané oblasti odehrál poslední útok, a to až rok zpátky.

V aplikaci je vedle sexuálních útoků zaznamenán­o třeba i osahávání a místa s výrazně vysokou koncentrac­í incidentů jsou v mapce vyznačena červeně.

ORBIS UNUS

Vedle varování toho ale Mimamoči zvládne mnohem více – umí vydávat zvuk podobný alarmu a zavolat policii při poklepání na displej.

Na něm lze také zobrazit jednoduchý vzkaz o probíhajíc­ím obtěžování, a to pro případy, kdy se žena ocitne v situaci, kdy nemůže mluvit.

Novinka má zatím pozitivní ohlasy, které je možné najít třeba na stránce Google Play, kde lze stahovat aplikace pro platformu Android (Mimamoči je k dispozici i pro iPhony).

Britský server The Independen­t spekuluje, že aplikace zřejmě přispěje k názorům, že ženy si za znásilnění mohou samy, pokud se vydají do riskantníc­h míst, a o útok si „samy říkají“, když navíc mají na sobě něco tak provokativ­ního, jako je sukně.

Server připouští, že nejlepší prevencí sexuálních napadení je vzdělávání mužů (a v malém počtu i žen), aby je spáchání takového zločinu vůbec nenapadlo.

Nutno ještě podotknout, že zrovna Japonsko není zemí, kde by byla aplikace jako Mimamoči nadmíru potřebná. Sexuální obtěžování a útoky na ženy trápí mnohem více například Egypt nebo Indii, v níž se za poslední léta objevilo množství případů hromadných znásilnění nezřídka končících tragickou smrtí oběti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia