Lidové noviny

Zemřel první trestaný ministr

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Jedna z nejznámějš­ích postav českého podsvětí, zavražděný František Mrázek, ve svých telefonníc­h hovorech často mluvil o důchodech. Neměl ale na mysli přilepšení k penzi. Byla to jeho přezdívka pro ministra financí Ivo Svobodu a jeho pravou ruku Barboru Snopkovou. Se zprávou o Svobodově smrti přišel na Twitteru jako první novinář Jaroslav Kmenta – autor knih o Mrázkovi, v nichž se kmotrova přezdívka pro ministra stala známou.

Svoboda vedl ministerst­vo rok, skončit musel v červenci 1999. Tehdejší premiér Miloš Zeman vyhlásil hned v úvodu své sociálněde­mokratické vlády akci Čisté ruce, v jejímž rámci mělo platit pravidlo „Padni, komu padni“. Padlo na Svobodu. Jeho i Snopkovou policie zatkla v listopadu 1999, o šest let později pak oba nastoupili do vězení. Byli odsouzení za podvod v mělnické fabrice Liberta. Podle verdiktu někdejší místopředs­eda ČSSD a jeho nejbližší spolupraco­vnice vyjednali pro kočárkárnu šestimilio­nový úvěr u IPB banky, ale peníze na výrobu do Mělníka nikdy nedorazily. Žalobce Petr Jirát – který rovněž zastupoval stát proti Davidu Rathovi – uvedl, že finan- ce šly na splacení dluhů do jiné firmy odsouzené dvojice.

Svoboda si odseděl půlku pětiletého trestu, pak byl podmínečně propuštěn. Celou dobu trval na tom, že nic neukradl a ničeho zlé- ho se nedopustil. Měl za to, že akce Čisté ruce potřeboval­a nějaké viníky, a vyšlo to na něj. „Prostě sem nepatřím, proto nechci být do vězeňské komunity vůbec vtahován,“popsal v roce 2006 v rozhovoru pro MF DNES.

Rozptylova­l se ve vězeňském divadelním ansámblu a kroužku akvaristik­y. Hlavní útěchu mu ale podle jeho slov přinášelo setkávání s duchovním církve českoslove­nské husitské, jejímž členem Svoboda dlouhodobě byl.

Příští pondělí bude mít pohřeb Ivo Svoboda, někdejší ministr financí ve vládě Miloše Zemana, který si odseděl trest za vytunelová­ní továrny na kočárky.

Návštěva u Snopkové

Husité se ho také ujali, když vyšel z vězení, dali mu práci. Svoboda pro ně sepisoval žádosti o státní dotace na pozici odborného referenta. K církvi se někdejší politik vrátil, ale se svou někdejší stranou už vztah nenavázal – jednak se cítil jako oběť, jednak nebyl zájem ani na druhé straně. Jediný člověk z jeho politickéh­o angažmá, s nímž udržoval kontakt, byla Snopková. K ní si Svoboda dokonce na řediteli věznice vymínil návštěvu, náklady na eskort z Všehrd do Prahy si zaplatil sám. „Bylo mi to umožněno přesně 2. prosince, což je svaté Barbory. Nařezal jsem třešňové větvičky na zahradě a ty jsem jí přivezl. Jednou týdně si také píšeme,“řekl v rozhovoru.

Svoboda se zapsal jako první polistopad­ový člen vlády, který skončil ve vězení, a zatím je jediný, pro koho si policie přišla, když řídil ministerst­vo. Na rozdíl od Snopkové, která se i po propuštění snažila ostatní přesvědčit, že si trest nezaslouži­li, se Svoboda z veřejného života stáhl a chtěl za touto kapitolou udělat tečku.

 ?? Se svou pravou rukou Barborou Snopkovou na snímku z roku 2000 FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Ivo Svoboda
Se svou pravou rukou Barborou Snopkovou na snímku z roku 2000 FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Ivo Svoboda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia