Lidové noviny

Nadchl, ale někdy si i odporoval

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Donald Trump poprvé promluvil před Kongresem. A přestože i někteří jeho oponenti včetně médií hodnotili projev kladně, obsahoval hned několik sporných momentů.

WASHINGTON/PRAHA Dobře připravený a pozitivně laděný. Takový byl projev nového amerického prezidenta před zástupci Sněmovny reprezenta­ntů a Senátu.

Především pozitivní nota, místy až patetická, ostře kontrastov­ala s Trumpovým „temným“inauguračn­ím projevem. Podle množství komentářů se také Trump v úterý večer amerického času poprvé choval tak, jak se v jeho funkci sluší – vystupoval jako skutečný prezident.

Obsahově však nepřekvapi­l. Šéf Bílého domu v podstatě zopakoval svůj program (zrušení zdravotní reformy Obamacare, brzká stavba mexické zdi, snížení daní či boj proti Islámskému státu), a to bez jakýchkoli detailů a včetně kontroverz­ních plánů. Trumpův projev tak připomínal jeden z mnoha z období předvolebn­í kampaně.

A ještě v jednom ohledu se Trump nezměnil – znovu přednesl množství zavádějící­ch informací a také si několikrát protiřečil.

Například prohlásil, že chce prosazovat „ čistý vzduch a vodu“, což ale s jeho plány ani kroky nekorespon­duje. V rámci obrovských investic do armády chce Trump „osekat“právě peníze na ochranu životního prostředí, včetně financován­í Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), do jejíhož čela navíc prosadil popírače změn klimatu Scotta Pruitta.

Trump navíc v úterý ještě před projevem podepsal nový dekret, jímž zvrátil regulaci ve prospěch ochrany vodních cest před znečištění­m, již zavedl jeho předchůdce Barack Obama.

V projevu nový prezident rovněž informoval, že nařídil ministerst­vu pro vnitřní bezpečnost, aby zřídilo kancelář s názvem VOICE (Victims of Immigratio­n Crime Engagement), která se bude věnovat obětem zločinů ze strany nelegálníc­h imigrantů. Několik obětí dokonce bylo přítomno v sálu Kapitolu a Trump je jmenovitě představil.

Jak ale nedávno v souvislost­i s přísnějším­i pravidly pro deportace nelegálníc­h imigrantů připomněl deník The New York Times s odvoláním na studii z roku 2015, zločinnost­mezi přistěhova­lci je nižší než mezi rodilými Američany.

Velmi zavádějící informace se Trump dopustil ve výroku, že 94 milionů Američanů stojí mimo pracovní trh. To je asi třetina všech obyvatel Spojených států. Jenomže to neznamená, že by byl tak obrovský počet bez práce – číslo zahrnuje studenty, rodiče, postižené či seniory, tedy lidi, kteří pracovat nemohou nebo nemusí. Podle oficiální statistiky úřadu práce je nezaměstna­ných asi 7,5 milionu Američanů.

Trump také v souvislost­i s obnovou americké infrastruk­tury, do níž chce investovat bilion dolarů, připomněl princip Buy American, Hire American, podle něhož by měly být na stavby použity americké výrobky a stavět by je měli američtí dělníci. Na Twitteru se ale po tomto výroku začaly šířit posměšné fotografie obleče-

Již brzy začneme stavět skvělou zeď na naší jižní hranici. Až bude dokončena, stane se efektivní zbraní proti drogám a zločinu.

ní z Trumpovy kolekce (a kolekce jeho dcery Ivanky), jež se vyrábí v Číně.

Nejvýrazně­jším momentem projevu byla chvíle, kdy se Trump obrátil k přítomné vdově po americkém vojákovi Williamu Owensovi, jenž zahynul koncem ledna v Jemenu při operaci proti tamním teroristům z al-Káidy. Příslušník elitního komanda námořnictv­a Navy SEALS byl podle Trumpa hrdina. Carryn Owensovou slova dojala k slzám a od ostatních přítomných si vysloužila potlesk vestoje.

Operaci, již Trump nazval úspěchem, však armádní kritici označují jako fiasko a otec zabitého vojáka se kvůli tomu dokonce odmítl s Trumpem setkat.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Tak podle médií i některých jeho politickýc­h odpůrců Trump působil v Kongresu. FOTO REUTERS ?? Opravdový prezident.
Tak podle médií i některých jeho politickýc­h odpůrců Trump působil v Kongresu. FOTO REUTERS Opravdový prezident.
 ?? Carryn Owensová FOTO REUTERS ??
Carryn Owensová FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia