Lidové noviny

Jak platit daně dobrovolně a rádi

- JAN KLESLA

Mít rád svého berního úředníka není překvapivě nic těžkého. Vážně, i když se vám to asi měsíc před odevzdáním letošního přiznání nemusí zdát, jde to. Nemusíte „finančák“samozřejmě přímo milovat, ale přesto můžete platit daně dobrovolně, bez okolků a s radostí. Jak se ukazuje, stačí k tomu překvapivě málo.

Právě snaha přimět lidi k dobrovolné­mu placení daní a všemožných třeba komunálníc­h poplatků je jednou ze základních prací behaviorál­ních ekonomů. Lehká aplikace psychologi­e do denního života ukázala, že stačí třeba změnit formulace ve formuláři nebo upomínacím dopise a apelovat tak na jednoduché pudy v našem mozku a myšlení.

Například Královský úřad pro daně a cla (Her Majesty’s Revenue and Customs) zaznamenal velký úspěch tím, že do upomínky přidal jedinou větu. Pouhý dovětek „Devět z deseti lidí ve Velké Británii platí daně včas.“zajistil vyšší odezvu. Ještě účinnější bylo uvést: „Jste jeden z mála, kdo nám ještě daně nezaplatil­i.“A úplně největší hit představov­ala urgence: „Ve vašem sousedství jste jeden z posledních, kdo neplatí.“Lidem to zkrátka nedalo.

EKONOMIE NEROZUMU

Snaha využít tlak okolí, obecně označovaný jako peer pressure, byla první velký tah britských průkopníků behaviorál­ního přístupu k regulaci a předpisům. Takzvaný Behavioral Insight Team vznikl za vlády Davida Camerona, a jak popisoval profesor Richard Thaler, autor slavné knihy Nudge, právě daně byly průlom, který v očích státu zaplatil práci skupiny na několik let dopředu.

Ve Spojených státech se zase osvědčilo přeložit dopisy a formuláře z úředního do jednoduché­ho jazyka. Lingvisty si přizvali ve státě Washington a díky takzvané „plain english“zaznamenal­i neuvěřitel­ný úspěch. Výběr daní se zvedl o 321 milionů dolarů!

Psychologi­cké nástroje se samozřejmě dají využít mnohem sofistikov­anějším způsobem. Třeba v odlišném nastavení daňových vratek nebo odečitatel­ných položek. Stát Kalifornie třeba získal stovky milionů dolarů na automatick­ém přihlášení k zálohám daně. Klasické postupy behaviorál­ní ekonomie a různá podobná pošťouchnu­tí jsou jednoduše efektivní.

Hlavní ale je, že stačí být efektivně jednoduchý a namísto daňových expertů nechat s lidmi komunikova­t někoho, kdo mluví běžnou řečí. Jak moc je to potřeba, si mnozí z nás uvědomí už brzy. Pohledem na své daňové přiznání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia