Lidové noviny

Z Česka mizí motýli i vydry. Kvůli suchu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Zdá se mi, že jsem motýl, který si vzal do hlavy, že lítat z kytky na kytku ho vlastně nebaví, zpívá se v písni Jiřího Šlitra. Na českých loukách to vypadá, že si jeho text vzali motýli k srdci. Nikoli však kvůli tomu, že by je sžírala nuda, ale proto, že je trápí sucho.

„Dříve bývaly typické louky plné modrásků. Pamatuji, že se motýly jen hemžily. Dnes je najdeme možná na Šumavě a v ho- rách,“řekl LN ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sucho vyhání z Česka i další živočichy. Na úbytek upozorňuje Národní akční plán adaptace na změnu klimatu. Nárůstem teploty a ubýváním srážek jsou podle materiálu nejvíce ohroženy horské oblasti, ale také jižní Morava. Už teď se kvůli suchu stěhují někteří ptáci. „Negativně se změna klimatu odráží například na populacích čejky chocholaté nebo vodouše rudonohého, což jsou bahňáci váza- ní na vlhká místa v zemědělské krajině. Dlouhá období sucha, především v jarním období, je připravují o vhodná hnízdiště,“napsala mluvčí Jihomoravs­kého kraje Monika Brindzákov­á. Globální oteplování podle ní přináší pro ptačí populace další důsledky: změny migračního chování, načasování hnízdění, přesouvání do severnější­ch poloh a vyšších nadmořskýc­h výšek. Tyto změny jsou pomalé, postupné a nenápadné.

Úbytek některých drobnějšíc­h živočichů má z širšího pohledu negativní vliv i na další druhy. „Proměny teploty a množství vody mohou vést ke změně společenst­ev vodních rostlin a bezobratlý­ch, kteří tvoří základ potravinov­ého řetězce,“vysvětluje tisková mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á.

Z vysychajíc­ích řek mizí ryby, které jsou zdrojem potravy pro vydry. I ty se tudíž stěhují pryč. Pokračován­í na straně 3 Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia