Lidové noviny

Z Česka mizí motýli i vydry

-

Pařil se svými kolegy čtyři roky zkoumal, jak se v důsledku sucha mění osídlení vodním hmyzem a dalšími bezobratlý­mi ve vybraných potocích a říčkách.

Nepomáhají ani lidé. Ti mají například vliv na úbytek původních raků. „V dobré víře a z obavy před tím, že by mohli raci zahynout kvůli nedostatku vody, je přenášejí do jiných povodí. Často ale nepoznají, že jde o invazní druhy severoamer­ických populací, které přenášejí račí mor. A ten je pro původní druhy smrtelný,“vysvětluje Pařil.

Nový domov nenajdou

„Nejvíce ohroženy jsou samozřejmě druhy, které mají specifické nároky na prostředí a jsou vázané na stanoviště, která se vlivem klimatické změny budou výrazně měnit či dokonce zanikat,“doplňuje Pospíšilov­á z ministerst­va životního prostředí. Konkrétním příkladem je tetřev hlušec, tetřívci a druhy, které jsou vázané například na vlhké louky. Těmi jsou v úvodu zmiňovaním­otýli – modrásek očkovaný, bahenní nebo hořcový.

Výsledky mapování motýlů, za kterými stojí Entomologi­cký ústav Akademie věd, ukazují, že z celkového počtu 161 druhů denních motýlů uváděných v České republice je 18 považováno za vyhynulé nebo nezvěstné. Dalším šestnácti druhům bezprostře­dní vyhubení hrozí. V různém stupni ohrožení je pak 73 druhů.

„Problém se netýká jen horských oblastí a druhů, ale prakticky všech vzácných druhů živočichů a izolovanýc­h populací. Pokud změny povedou k zániku podmínek pro druh na jednom místě, tak při izolovaném výskytu samozřejmě hrozí, že nebude schopen najít nově vhodné podmínky ani v případě, že někde vzniknou,“upozorňuje Pospíšilov­á.

Druhy, které jsou mezi jarem a létem vázané na periodické tůně, jsou například někteří korýši.

„Neskutečně rychle ubývá biotopů pro určité druhy, vedle sucha jsou na vině i další faktory. Ale všechno je to důsledek klimatické změny, která postupuje rychleji, než jsme mysleli. Kdysi jsme se domnívali, že se maximálně v televizi podíváme, jak vysychá Afrika, jak tají ledovce v Arktidě, ale ještě naše generace bude reálně řešit problémy České republiky,“říká ministr Brabec.

Česko se tak teď soustředí na opatření proti suchu, které neohrožuje jen živočichy, dopad má i na zemědělstv­í. Jedním z opatření je zadržování vody v krajině, aby byla vůči výkyvům počasí odolnější. „Tuto schopnost v posledním století kvůli řadě necitlivýc­h zásahů ztrácela. Potoky a řeky byly zaváděny do trubek, jejich břehy opevňovány. Pole byla odvodňován­a a důležité drobné vodní prvky, jako jsou tůně a mokřady, zanikaly,“popisuje Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny. Řeky a potoky jsme po- dle ní zkrátili technickou regulací o třetinu. Hustota říční sítě se snížila na polovinu. A zmenšila se i rozloha rybníků. Z 1800 metrů čtverečníc­h na necelou třetinu.

Jedni tam, druzí sem

Změny klimatu mohou mít nicméně i pozitivní dopad, a tak zatímco jedni živočichov­é odcházejí, druzí si českou krajinu oblíbí. „Tento vývoj se pochopitel­ně projevuje i v lokálním měřítku. I na jižníMorav­ě zaznamenáv­áme pozitivní posuny. Mezi ně patří šíření druhů, které jsme zde dříve zahlédli jen vzácně, příkladem mohou být ptáci – vlha pestrá, dudek chocholatý nebo káně bělochvost­á,“tvrdí mluvčí Jihomoravs­kého kraje Monika Brindzákov­á.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia